Tegenrapport FOC: Blijf in het centrum

Dirk Jan Droogh van DTNP presenteert de cijfers. Foto Marcel Jurian de Jong

Wees zuinig op de Asser binnenstad en ga geen nieuwe ontwikkelingen aan buiten het centrum. Binnensteden bepalen de toekomstwaarde van een stad.

Wees zuinig op de Asser binnenstad en ga geen nieuwe ontwikkelingen aan buiten het centrum. Binnensteden bepalen de toekomstwaarde van een stad.

Die boodschap had directeur Dirk Jan Droogh van het adviesbureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) uit Nijmegen dinsdagavond in het Drents Archief voor een klein gezelschap van Asser raadsleden en ondernemers.

Ladderonderzoek
In opdracht van de Binnenstadsvereniging MKB Assen en enkele vastgoedeigenaren heeft DTNP het zogeheten Ladderonderzoek, waarin staat dat er ruimte is voor een Factory Outlet Centre (FOC) bij het TT Circuit, kritisch tegen het licht gehouden. Het eindrapport verschijnt over twee weken, maar Droogh lichtte de conclusies vast toe. Dit met het oog op de vergadering donderdagavond waarin de gemeenteraad zich opiniërend uitspreekt over de komst van een FOC.

Droogh voorzag de cijfers in het Ladderonderzoek van de gemeente Assen en de provincie Drenthe van kanttekeningen. Een aantal cijfers zoals de omzet per vierkante meter in de detailhandel en de bestedingen zijn in zijn ogen niet correct. ,,Door wat andere, realistischer aannames krijg je heel andere getallen voor de uitbreidingsmogelijkheden'', zei Droogh.

De conclusie dat een FOC in de binnenstad niet haalbaar is door het versnipperde eigendom van de bestaande winkelpanden, deelt DTNP ook niet. ,,Dan moet je met elkaar gaan praten.''

Meer kritiek
Detailhandel Nederland, de vereniging van particuliere beleggers Vastgoed Belang en IVBN (Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland) slaan ook nog een keer op de trom. In een brief aan de gemeenteraad zeggen zij dat én een FOC bij het circuit én tegelijkertijd investeren in de binnenstad niet werkt. ,,Hier is namelijk sprake van elkaar zwaar beconcurrerende ontwikkelingen. Het is of-of en niet en-en. Het realiseren van beide is een utopie. De beste uitkomst is dat er geen FOC in het Noorden komt. Wij roepen de drie noordelijke provincies hiertoe op.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
FOC
menu