Tegenstanders van coronapas in horeca laten van zich horen: 'Dit is discriminatie'

Het besluit van het demissionair kabinet om vanaf zaterdag 25 september op veel meer plekken te gaan werken met een coronapas, is bij veel horecaondernemers slecht gevallen. Opvallend is dat velen zich klip en klaar uitspreken op social media. Dat doen ook Hendrik-Jan Lip en Henriëtte Waaijenberg van restaurant Narline in Zuidwolde. ,,Dit is discriminatie”, laten zij weten.

Henriëtte Waaijenberg en Hendrik-Jan Lip net voor de opening van hun restaurant Narline in december 2019.

Henriëtte Waaijenberg en Hendrik-Jan Lip net voor de opening van hun restaurant Narline in december 2019. Foto: André Weima

En dus schrijven zij dinsdagavond op Facebook: ‘NEE. Dit gaan we niet doen!’ Het horecastel verbaast zich over het feit dat maatregelen worden afgeschaft, maar de horeca er juist weer één bij krijgt. ,,Wij ‘moeten’ gaan handhaven vanaf zaterdag 25 september én de gemeente krijgt meer geld om de handhaving daarop te controleren. Totaal omgekeerde wereld. Dit kan toch niet. Iedereen weet inmiddels hoe we met corona om moeten gaan. We leven in een vrij land, waarin iedereen gelukkig vrij is om zich te laten vaccineren of niet. Als je klachten hebt, blijf je thuis, dat hoeven we toch niet meer hardop te zeggen.” Zij vragen zich af waarom zij dat moeten gaan controleren. ,,Alleen om mensen alsnog te dwingen om zich te laten vaccineren? Moeten we dan een gast weigeren die geen ‘groen’ scherm kan laten zien? Zie je het al voor je, dat er een groepje van 6 komt waarvan 1 persoon niet is gevaccineerd. Moeten wij die dan wegsturen? Dit gaat echt te ver.”

Lip en Waaijenberg hebben geen coronasteun gehad voor de vaste lasten bij Narline. ,,We waren zo blij hoe het nu ging. Eindelijk weer doen wat we zo graag doen. Gasten een mooie culinaire avond bezorgen. Gastvrij zijn. Dat wordt hierdoor heel anders, dit voelt zo niet goed. Iedereen gaat ‘volwassen’ met de huidige coronamaatregelen om. Dus nee, genoeg is genoeg. En ja, wij vinden dat je dat als ondernemers kenbaar mag maken.” Spijt dat ze dit naar buiten hebben gebracht dinsdagavond hebben ze dan ook niet. ,,We blijven iedereen vragen om thuis te blijven met klachten. We houden onze tafels op voldoende afstand van elkaar, houden alles schoon, zoals we de afgelopen maanden deden, maar we gaan geen medewerkers inplannen om gasten te gaan controleren. Vreselijk wat er nu van ons verlangd wordt.”

Veel likes, maar ook negatieve reacties

Hun Facebookbericht werd vele malen gedeeld en geliked en leidde tot heel wat positieve reacties, zoals: ‘Top! Laten we hier geen verdeeldheid van maken. Een keuze is een vrije keuze voor iedereen. Vaccinatie of niet. Gebruik je gezonde verstand mensen. Moeilijker dan dat is het niet. Respect voor de horecaondernemers die gaan staan en nee durven zeggen na zo’n ontzettend zware tijd. Want dit is bizar dat de horeca hier al zo lang de dupe van is.’

Toch waren er ook enkele negatieve reacties. ‘Dan rest mij niets anders dan aan jullie deur voorbij te gaan. We leven in een democratie en bij meerderheid in het huis waar dit wordt bekrachtigd zal eenieder zich er aan moeten houden. Vervelend, zeker. Als jullie actie de norm wordt dan is het einde zoek’, schrijft iemand. Een ander laat weten: ‘Jammer, deze instelling. Helaas is niet iedereen verstandig die klachten heeft. Niet alleen jammer voor jullie klanten maar ook voor jullie personeel. Ik snapt het probleem niet. Afgelopen zomer waren wij op vakantie in Oostenrijk waar ze al lang vragen naar de corona-app. Wij vonden het geen enkel probleem en we vonden het wel een veilig gevoel.’

‘Leven en laten leven’

Ook de eigenaren van Escaproom The Basement is Hoogeveen zijn boos. Zij schrijven op Facebook: ‘Geschrokken reageren wij op de laatste berichtgeving vanuit de overheid dat testen voor toegang verplicht wordt bij de horeca en cultuur. Wij zijn het hier absoluut niet mee eens en zullen zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden blijven verwelkomen. Wij weigeren ons door de overheid voor het karretje te laten spannen. Iedereen is vrij om zijn eigen keuze te maken. Leven en laten leven!’

‘Pijn in het hart’

Heinri Schonewille van Grandcafé Marron geeft aan de situatie ingewikkeld te vinden. ,,Het is erg vervelend voor de horeca dat wij hier nu mee te maken krijgen, na de zware tijd die achter ons ligt. Willen we echter terug naar normaal, dan moeten we deze stap misschien wel maken. Maar vervelend is het zeker. Je wilt gastvrij zijn en daarbij hoort dat iedereen welkom moet zijn.” Schonewille stelt dan ook nog in dubio te staan. ,,We hebben nog 10 dagen om erover na te denken en wie weet komt de overheid er nog op terug. Houdt de overheid vast aan het plan dan denk ik toch dat wij daarin mee zullen gaan. Let wel, met pijn in het hart. Het is een dilemma tussen gevoel en verstand. Doen we het niet, dan bestaat het risico van sluiting van onze zaak. Daarbij komt ook nog eens dat er een kans bestaat dat het aantal besmettingen weer oploopt, met opnieuw een toenemende druk op de zorg. Dat is ook het laatste dat we willen.”

‘Dit gaan we doen’

Pieter-Bas Rebers, directeur van theater De Tamboer, volgde via het ene scherm dinsdagavond de raadsvergadering van Hoogeveen over de cultuurvisie en via het andere scherm de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Bij hem echter geen boosheid over het nieuws over de coronapas. Nuchter reageert Rebers: ,,Dit gaan we doen. Het is wat de overheid van ons vraagt en dan gaan wij daarin mee. Willen we volledig terug naar de situatie van voor de coronapandemie, dan zijn nu eenmaal dit soort stappen nodig. En vergeet niet, het is tijdelijk. Natuurlijk lees en hoor ook ik dat sommige mensen zich hier niet in willen schikken, maar ik denk dat de meerderheid van de bevolking erachter staat. Voor ons als De Tamboer geldt dat wij met de coronapas meer mensen mogen en kunnen toelaten. Dat is fijn, want met slechts 180 gasten is er geen verdienmodel.” Bang om als politieagent te moeten optreden, lijkt Rebers niet te zijn. ,,Ik ga er vanuit dat wanneer iemand in de voorverkoop een kaartje heeft gekocht, diegene ook heef nagedacht over de toegang.”

Loungeopstelling blijft nog even staan

Tegelijkertijd met de invoering van de coronapas wordt de 1,5-metermaatregel losgelaten. Dat betekent voor het Hoogeveense theater echter niet dat de veilige loungeopstelling ook direct verleden tijd is. ,,Wij laten die 1,5-meteropstelling sowieso tot half oktober staan. In die drie weken kunnen we kijken hoe alles gaat en zullen we keuzes moeten maken voor de periode daarna. Een vraag is bijvoorbeeld ook of we het hele seizoen alleen kaarten in de voorverkoop verkopen of dat we dat weer loslaten. We zijn behoedzaam.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu