Tegenwind Weijerswold wil uitstel windmolenbesluit

Tegenwind Weijerswold wil dat Coevorden het besluit over plaatsing van windmolens uitstelt. De actiegroep eist eerst duidelijkheid over de plaatsing van windmolens van 240 meter hoog aan de Duitse kant van de grens.

Vorige week werden Weijerswold en de gemeente Coevorden verrast met het nieuws van deze krant dat de gemeente Emlichheim het huidige windmolenpark aan Duitse kant van Weijerswold wil afbreken, om plaats te maken voor nieuwe turbines met een tiphoogte van 240 meter. Zo’n hoogte is in Nederland niet toegestaan. De gemeente Emlichheim had de gemeente Coevorden daarover nog niet ingelicht.

Het nieuws kwam nota bene in dezelfde week dat Coevorden de eigen plannen voor plaatsing van windmolens had geopenbaard: vier bij Weijerswold, drie op het Europark. Voor beide locaties hebben omwonenden een jaar lang met initiatiefnemers om tafel gezeten.

Absoluut onbespreekbaar
Hoop op een acceptabele plaatsing is in Weijerswold tevergeefs geweest, concludeert Tegenwind. Zaten in eerste instantie bovengrondse NAM-leidingen en verworven grondposities allerlei opties in de weg, nu komen daar ook nog eens de twee keer zo hoge turbines dan nu aan Duitse kant bij. ,,Plaatsing van windturbines nog dichter op woningen dan 700 meter is voor ons absoluut onbespreekbaar’’, schrijft de vereniging, die van oordeel is dat het straks één groot windpark wordt, in plaats van twee afzonderlijke.

,,Eerst moet duidelijk worden wat de Duitse buren van plan zijn en hoe de gemeente zich denkt in te spannen om deze plannen te verhinderen. Tegenwind Weijerswold wil bij het overleg met de Duitse instanties worden betrokken. Er moet een duidelijke visie op dit grensoverschrijdende windturbinepark komen. Zoals de zaken nu liggen worden bewoners vermalen tussen gemeente, provincie en Duitse overheid.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu