Tekenen of niet? Drentse gedupeerden aardbevingsschade staan voor lastige keuze

Burgemeester Marcel Thijsen spreekt bij het aardbevingscafé. Foto DvhN

De afhandeling van aardbevingschade in en rond Zuidlaren leidt nog tot veel onduidelijkheid. Dit bleek maandagavond tijdens een aardbevingscafé van Leefbaar Tynaarlo

Ongeveer driehonderd gedupeerden van de aardbevingen in 2015 en 2016 hebben circa twee weken geleden een aanbod gekregen voor een vergoeding. Binnen vier weken moeten zij aangeven of ze op een van de gegeven opties ingaan, of dat ze de zaak willen voorleggen aan een arbiter. Voor deze keuze hebben ze dus nog twee weken de tijd.

Aanbiedingen niet volledig of adequaat

Bij de circa 50 aanwezigen bleek dat de aanbiedingen dikwijls niet volledig of niet adequaat waren. Bij een plavuizen vloer waren alleen de beschadigde tegels ingecalculeerd, terwijl die tegels al lang niet meer in de handel zijn. Om de zaak weer helemaal goed te krijgen, moet de hele vloer opnieuw worden betegeld.

Volgens burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo is het zaak de aanbiedingen en de calculaties goed te lezen. ,,Soms klopt het aantal vierkante meters muur of vloer dat hersteld moet worden niet, maar in veel gevallen volstaat een telefoontje. Dan doen ze er gewoon wat bij.’’

Hoewel hij kritisch is over de schadeafhandeling door de NAM, nam Thijsen het ook op voor het bedrijf. ,,In veel gevallen ligt er wel een goed aanbod. En ze zijn de gedaagde partij, dus ze hebben het recht zich te verdedigen.’’

‘Is het een Groningse of een Drentse scheur?’

Ook is er veel verwarring bij mensen die zowel bij de beving in 2015 schade hebben opgelopen, als bij die in 2016. Bij de eerste geldt het Groningen-protocol, met omgekeerde bewijslast, bij de tweede het Drentse. Een van de aanwezigen had verschillende rapporten over zijn schade gekregen, die elkaar tegenspreken.

Kom je er met de NAM niet uit, dan kun je de zaak voorleggen aan een arbiter, maar dan kan het een langdurige kwestie worden. Burgemeester Marcel Thijsen wees er op dat de arbiters de instructie hebben gekregen dat ze eerst alle Groningse gevallen moeten afhandelen. In Groningen gaat het ook om veiligheid, terwijl in Drenthe ook bij het ergste scenario alleen sprake is van schade. ,,Al weet niemand hoe de aardbevingen zich zullen ontwikkelen’’, stelde Thijsen.

‘Verspeel niet uw recht’

Veel aanwezigen twijfelen wat ze met de aanbieding van de NAM moeten doen. Deskundigen van expertisebureau Vergnes uit Leek adviseren in elk geval te reageren. ,,Verspeel niet uw recht op vergoeding. Als u tekent, kunt u niet achteraf nog procederen. Bent u het er niet mee eens, dan moet u in een brief laten weten dat u de zaak aan een arbiter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aardbevingen
menu