Tekort, maar water wordt niet duurder

Foto: ANP ANP

Waterleiding Maatschappij Drenthe (WMD) stevent voor de tweede keer in haar bestaan af op een tekort. Dat blijkt uit de voorlopige jaarrekening over 2014.

Exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar het tekort gaat richting de 1,3 miljoen euro. Derivaten liggen net als in 2005 deels ten grondslag aan het verlies. Derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de beurs.

Daarnaast loopt de WMD risico's met projecten in Indonesië, constateerde een half jaar geleden een speciale commissie onder leiding van Margreeth de Boer, voormalig minister en oud-commissaris van de Koningin in Drenthe. De WMD helpt Indonesië sinds een jaar of vijftien mee met het verbeteren van de drinkwatervoorziening. Volgens de commissie zijn die projecten risicovol. De WMD zou moeten stoppen met dergelijke nevenactiviteiten en zich moeten richten op de financiële situatie in eigen land.

'Zeer gezond bedrijf'

Zomaar stoppen kan echter niet, omdat er aandelen mee gemoeid zijn. Gedwongen verkoop levert doorgaans een stuk minder geld op. De WMD heeft zich daarom voorgenomen de activiteiten in Indonesië binnen nu en vijf jaar af te bouwen, meldt woordvoerder Sjoerd Dijkstra.

Hij wijst erop dat de WMD ondanks het tekort over 2014 in financieel opzicht 'een zeer gezond' bedrijf is. ,,De komende tien jaar investeert de Drentse waterleidingmaatschappij bijvoorbeeld 100 miljoen euro in het vervangen van asbestleidingen.'' Het aanstaande tekort wordt opgevangen door een greep uit de algemene reserves. De prijs van drinkwater wordt dan ook niet duurder.

Sinds enkele jaren komen jaarrekeningen anders tot stand. Dreigende tekorten moeten in tegenstelling tot voorheen ook op de balans worden meegenomen. WMD-directeur Karst Jan Hoogsteen voerde daarover een uitputtende strijd met accountants. Afhankelijk zou Hoogsteen, die vorig jaar augustus 65 werd, later dit jaar vertrekken. Dit afscheid is vervroegd naar 1 april. ,,Het overleg met de accountant was een moeizaam proces. Wil ik na alle verwikkelingen nog wel verder, was wat de directeur zich afvroeg'', legt Dijkstra uit.

Nieuws

menu