Nieuwe aanwijzing in moordzaak Halil Erol: telefoon verdachte was op dezelfde plekken als toestel van slachtoffer

Deze foto van Erol werd verspreid na zijn vermissing.

Na de gewelddadige dood van Halil Erol (36) ‘bewoog’ zijn mobiele telefoon samen met die van de 43-jarige Matthias M. uit Meppel mee. M. wordt verdacht van het vermoorden en in stukken zagen van het toen 36-jarige slachtoffer.

Het laatste contact dat de van oorsprong Turkse Halil Erol had, was op zaterdag 6 februari 2010. Erol kwam tegen het middaguur bij de woning van M. en zijn vriendin in Meppel. Daar waren toen ook Erols ex-vrouw en twee kinderen. M. zou volgens het Openbaar Ministerie tussen twaalf uur en een uur die middag Erol hebben vermoord om vervolgens de ex van Erol en de kinderen terug te brengen naar Steenwijk.

Zendmasten registreerden dat de telefoon van Erol daarna bij de Havelterberg in Havelte, grofweg tussen Meppel en Steenwijk, werd aangestraald. Erol miste die middag bovendien een telefoontje en sms-je op zijn mobiel en kwam een afspraak met een vriend om 18 uur niet na.

Linken aan locaties

Een dag later werd met de mobiele telefoon van Halil contact gezocht met de telefoon van zijn ex-vrouw. Zijn mobiele telefoon bevond zich toen in de buurt van Zevenaar bij de grensovergang met Duitsland.

De politie kan ook de mobiele telefoon van Matthias M. linken aan deze locaties. Dat kan opgemaakt worden uit het verhaal dat de officier van justitie donderdagochtend hield tijdens een pro formazitting in de rechtbank van Zwolle. Terwijl Erol al dood was, werden zijn en M’s mobieltjes via meerdere masten aangestraald. Alle telefoongegevens worden nu toegevoegd aan het dossier. Dat was een wens van de advocaat van de verdachte.

Rechtbank: M. blijft vastzitten

De advocaat van M. vroeg om zijn onmiddellijke vrijlating. Maar daar ging de rechtbank niet mee akkoord. Volgens de drie rechters zijn er voldoende ernstige bezwaren om ex-tbs’er M. - die al eerder is veroordeeld voor een moord - langer in de gevangenis te houden. Dit in ieder geval tot de volgende pro formazitting op 9 juli.

Het wachten is nu op de rapportage van het Pieter Baan Centrum. Volgens de psychiaters van het PBC zal die binnen twee weken klaar zijn.

Volgens de officier van justitie heeft Matthias M. zelf verklaard dat hij de dekbedhoezen waar lichaamsdelen van Halil Erol in waren verpakt had afgeleverd bij een kringloopwinkel. Die zouden daarna mogelijk zijn opgehaald door de echte daders, volgens het verhaal van de 43-jarige verdachte uit Meppel die de zitting vanuit de gevangenis in Almelo via een videoverbinding volgde. Van het verhaal van M. gelooft de officier van justitie niks van.

Van Mesdagkliniek in Groningen

Volgens het OM is er een haar van M. gevonden bij een zak waar lichaamsdelen van Halil Erol in zijn verpakt. Het gaat om een hoes van een IKEA-stoel. De armen (zonder handen), bovenbenen en voeten werden in deze IKEA-zak op 22 juni 2010 gevonden in de Steenwijker Aa bij Eesveen. In de bossen van het natuurgebied De Kiersche Wijde bij Wanneperveen zou Matthias M. een deel van de romp van Erol hebben begraven in een aangetroffen dekbedovertrek. De romp werd op 31 januari 2013 door twee wandelaars gevonden.

De Meppeler verdachte heeft ook zo’n soort dekbed gehad, blijkt uit een foto die in 2006 in de Van Mesdagkliniek in Groningen van M. is gemaakt. M. verbleef daar als tbs’er nadat hij in oktober 1997 de toen 29-jarige fysiotherapeute Anne-Marie van Loon bij de Spokeplas in Noordwolde had vermoord. Van Loon werd doodgeschopt door de toen 20-jarige M. na een mislukte vrijpartij. Hij kreeg acht jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Halil Erol
Moord
Misdaad
menu