Telers van gezondheid boeren in Kallenkote

Noten zijn gezond, zegt de Schijf van Vijf. Tegen de grens van Drenthe aan ligt de grootste notengaard van ons land.

De grootste notengaard van Nederland ligt in Kallenkote.

De grootste notengaard van Nederland ligt in Kallenkote.

In Kallenkote, het Overijsselse dorpje dat tegen de grens met Drenthe is 'geplakt', ligt de grootste notenboomgaard van Nederland. De biologische notengaard Bisschop timmert bovendien aan de weg. Komende maand worden tussen de notenbomen bloemen ingezaaid die bijen en andere insecten moeten lokken. Particulieren kunnen de bloemperken adopteren.

Het roer om

Het waren zijn schoonouders die in de jaren tachtig van de vorige eeuw het roer omgooiden, vertelt Roderik de Vries van notengaard Bisschop: ,,Zij maakten van de boerderij een biologisch en later biologisch-dynamisch bedrijf. In het kader van het project Boeren Planten Bomen plantten zij walnootbomen aan. Om het gras kort te houden, lieten ze daar eerst koeien onder grazen. Maar die bleken de bast van de bomen aan te vreten. Inmiddels hebben de Shropshire-schapen van mijn zwager dat werk overgenomen."

,,Om het gras kort te houden, lieten ze daar eerst koeien onder grazen. Maar die bleken de bast van de bomen aan te vreten''

De Vries (38 jaar) drijft het familiebedrijf samen met zijn vrouw Paulien (34) en haar vader en moeder. Achter de hoeve aan de Kallenkote 59 strekken zich op dit moment 9 hectare met walnotenbomen uit. De Vries: ,,Daarmee hebben wij de grootste walnotengaard van heel Nederland." Tussen de in totaal 700 walnotenbomen heeft de familie de afgelopen tijd ook nog een slordige duizend hazelaars (hazelnootstruiken) gepoot; de eerste oogst wordt eind 2017 verwacht. De komende weken wordt rondom de hazelaars gras ingezaaid, gemengd met bloemzaad.

Het zijn deels bloemen waarvan bekend is dat ze de (bedreigde) bij lokken. ,,Het is een gras/bloemenmengsel, uitgedokterd door Cruydt Hoeck in Nijeberkoop. Het zijn twintig verschillende soorten bloemen. Ook andere insecten komen er op af, zoals roofmijten en gaasvliegen." Die zijn in de biologische notenteelt van onschatbare waarde bij de bestrijding van de schadelijke rondknopmijt en hazelnootboorder. Vorige week was er nog nachtvorst; zodra de bodem echter warm genoeg is, wordt het mengsel gezaaid.

,,In Nederland is de teelt van noten relatief klein, al is 'Wageningen' wel begonnen het te promoten''

Vanaf nu wordt er elk voorjaar zo'n mengsel ingezaaid onder de hazelaars van notengaard Bisschop. Het bedrijf biedt particulieren aan om, voor 2,50 euro per vierkante meter, een stukje bloemenweide te adopteren. Iedere zomer kunnen mensen hun eigen bloemen komen bewonderen.

Uitbreidingsplannen

Noten zijn gezond. De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum beveelt een hand ongezouten noten per dag aan. De Vries schat dat er desondanks in ons land maar enkele tientallen notengaarden zijn. ,,De meeste walnoten komen uit de VS en Turkije is hét land van de hazelnoten. In Nederland is de teelt van noten relatief klein, al is 'Wageningen' wel begonnen het te promoten. Zelf leveren wij onder meer aan banketbakkers, maar ook veel aan particulieren. Op de Nederlandse markt is amper sprake van concurrentie. De vraag naar noten is groter dan het aanbod. Om een idee te geven: wij produceren duizend kilo walnoten per jaar en een beetje banketbakker gebruikt jaarlijks tweeduizend kilo." Niet verwonderlijk dus dat de notengaard verder wil uitbreiden. Eind 2018 hoopt het familiebedrijf de beschikking te hebben over duizend walnootbomen en vierduizend hazelaars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu