Wens van Wim Verkaik gaat vandaag in vervulling: grote telescoop verhuist van Planetron in Dwingeloo naar voormalige sterrenwacht in Roden

 MARCEL JURIAN DE JONG

MARCEL JURIAN DE JONG Foto: Marcel Jurian de Jong

Eindelijk is het zover: de voormalige sterrenwacht in Roden krijgt na meer dan 25 jaar zijn telescoop terug. Het gevaarte wordt op dit moment vanuit het Planetron in Dwingeloo naar Roden vervoerd.

Al vroeg in de ochtend zijn medewerkers van kraanbedrijf Wagenborg in de weer om de 3 ton wegende telescoop in twee delen op de wagen te tillen. Vanuit het oude Planetron in Dwingeloo gaat de sterrenkijker straks richting de voormalige sterrenwacht in Roden. Voor de toekijkende Wim Verkaik gaat hiermee een grote wens in vervulling.

Sinds 1996 zit Roden zonder telescoop

„Het was eigenlijk al heel jammer dat deze telescoop in 1996 uit Roden werd weggehaald”, zegt hij. „Dat deze nu alsnog terugkomt, is geweldig. Ik ben heel benieuwd hoe het transport zal verlopen.”

Verkaik is eigenaar van de voormalige sterrenwacht in Roden. Tot 1996 bestudeerden astronomen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hier het heelal. De spiegeltelescoop die er stond was destijds de grootste van het land. In 1996 verliet de RUG deze locatie en werd de telescoop geschonken aan het Planetron in Dwingeloo.

Verkaik begon daarna in de voormalige sterrenwacht in Roden zijn eigen bedrijf. Inmiddels is hij al jaren bezig met vergunningen om het pand om te vormen tot een complex met negen luxe appartementen. Eind vorig jaar verleende de gemeente Noordenveld hiervoor, na veel rompslomp , toestemming.

Win-winsituatie

„Al jaren probeer ik ook deze telescoop terug te krijgen, om de sterrenwacht in Roden zo compleet mogelijk te maken”, zegt Verkaik. „Het gebouw is een monument en de provincie en gemeente vinden het ook mooi dat de originele telescoop uit 1963 weer op zijn oorspronkelijke plek komt.”

Verkaik bood nog niet zo lang geleden 10.000 euro voor het apparaat, maar de toenmalige eigenaar van het inmiddels gesloten Planetron ging daar niet op in. De huidige eigenaren hebben er geen bezwaar tegen dat Verkaik de telescoop gratis op komt halen. „Voor hen is het een win-winsituatie”, lacht Verkaik. „Zij kunnen bezig met nieuwe plannen voor het gebouw en hoeven nu niet langs de oudijzerhandel. En ik heb de telescoop terug.”