Teleurstelling voor autoliefhebbers: 4x4 feest Drenthe in Wijster afgelast

Een gedeelte van het parcours bestond in 2017 uit een drassige modderboel. Foto archief Gerrit Boer

De organisatie van het 4x4 Feest Drenthe heeft in overleg met de gemeente besloten de komende editie op 16 en 17 maart niet door te laten gaan. De reden: op het terrein is sprake van verhoogde dioxineconcentratie.

Organisator Jarno Frenken baalt als een stekker. ,,Het is wel mijn beslissing, niet mijn keuze”, stelt hij. Het feest voor liefhebbers van auto’s met vierwielaandrijving en offroad rijden zou dit jaar voor de vierde keer plaatsvinden op het terrein van de familie Fikkert, waarop een uitdagend parcours wordt uitgezet. De uitdaging voor de coureurs: niet blijven hangen in de modder. Vorige edities trokken zo’n 400 bezoekers.

Geen alternatief

De brand bij Noblesse, die de fabriek in de nacht van 9 op 10 februari verwoestte, gooit nu roet in het eten. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek afgelopen week dat op het land sprake is van verhoogde dioxinewaarden, een direct resultaat van de brand. ,,Dat maakt het risicovol om op het terrein een evenement te organiseren. De kans bestaat dat schade van de familie Fikkert wordt afgewezen omdat wij er met honderden auto’s rijden. Dat wil ik voorkomen.”

Frenken heeft nog even nagedacht over het voortzetten van het evenement in afgeslankte vorm. ,,Dat zag ik toch niet zitten. Een alternatieve locatie is er ook niet. Vind maar een andere boer die net zo gek is en 100 hectare aaneengesloten land heeft met uitdagende paden.”

Deuk

Mensen die kaarten in de voorverkoop hebben gekocht kunnen het geld binnen een week terugverwachten. Of het evenement volgend jaar terugkeert weet Frenken nog niet. ,,Ik denk dat het evenement hierdoor wel een deuk oploopt. De pet staat er nu niet naar, ik ben er nu behoorlijk klaar mee. Maar dat kan over twee maanden net zo goed weer anders zijn.”

Frenken wil proberen zijn verlies te verhalen op de verzekering van Noblesse.

Nieuws

Meest gelezen

menu