Tennisvereniging in Vries is 'Ready' voor viering 101-jarig bestaan

Wat in het vat zit, verzuurt niet. Tennisvereniging Are You Ready in Vries hoopt volgend jaar uitbundig te vieren dat zij 101 jaar bestaat. Dit jaar is alvast het jubileumboek verschenen.

Jantje Benninga, Roel Buursma en Gerda Tinge (vlnr) vormen de jubileumcommissie van tennisvereniging Are You Ready in Vries. Ze bereiden zich nu voor op de viering van het 101-jarig bestaan in 2021.

Jantje Benninga, Roel Buursma en Gerda Tinge (vlnr) vormen de jubileumcommissie van tennisvereniging Are You Ready in Vries. Ze bereiden zich nu voor op de viering van het 101-jarig bestaan in 2021. Foto: Harry Tielman

„Och, hier is ruimte genoeg.” Met een gul gebaar bood de nieuwe huisarts in Vries Joh. van den Berg zijn ruim bemeten tuin aan achter de dokterswoning Villa Nova. Daar kon mooi een tennisbaan komen. Aldus geschiedde en zo werd Vries in april 1920 een tennisvereniging rijker. Genaamd Are You Ready, naar de vraag die tennissers elkaar stellen alvorens hun spel een aanvang neemt.

Tennisbaan van zand

De tennisbaan was aanvankelijk van zand en het was telkens een heidens karwei om die zandbodem voldoende stevig te maken voor een wedstrijd. In 1928 kwamen er dan ook stoeptegels, in 1934 een cementbaan. Die raakte in verval, maar na de Tweede Wereldoorlog kreeg Vries sportterreinen, onder meer voor voetbalvereniging VAKO. Ook kwamen er ‘echte’ tennisbanen.

Het is nu 2020. Gerda Tinge, Roel Buursma en Jantje Benninga vormen de jubileumcommissie die drie jaar lang bezig was met het eeuwfeest van AYR. Ze zitten deze vrijdagmiddag voor een leeg clubhuis, bij lege tennisbanen. Wel komen er al wat kinderen aangefietst, zij mogen onder strenge voorwaarden alweer een balletje slaan. Vanaf maandag mogen de volwassenen er ook weer tennissen.

Clinic Jacco Elting

Natuurlijk was het een flinke domper dat de receptie en de andere feestelijkheden dit voorjaar vanwege de coronacrisis geen doorgang konden vinden. „Maar je legt je er snel bij neer, nu spelen er belangrijker zaken”, zegt Buursma. Het drietal richt de blik op volgend jaar. Jacco Eltingh geeft nu zijn jubileumclinic op 19 juni 2021, dan kan AYR hopelijk ook alsnog de receptie houden. „En we hopen dit seizoen in het najaar nog te kunnen afsluiten met een borrel”, zegt Benninga.

Wel is het rijk geïllustreerde jubileumboek verschenen. Burgemeester Marcel Thijsen nam het onlangs officieel in ontvangst, het boek werd hem coronaveilig op een tennisracket aangereikt. Al 300 belangstellenden hebben het boek aangeschaft.

Druk, druk, druk

AYR startte als vriendenclub met negen leden. Nu zijn het er driehonderd, maar dat is nog slechts de helft van het aantal dat in 1995 bij de viering van het 75-jarig bestaan stond ingeschreven. Druk, druk, druk, dat is een belangrijke reden voor sportievelingen om af te zien van een vereniging, maar zich bij een sportschool aan te sluiten, waar je kunt sporten wanneer je maar wilt en waar je verder geen verplichtingen hebt.

Het dorp Vries is een beetje vergrijsd, en ook dat heeft zijn weerslag op AYR. Voor een tennisvereniging is dat echter niet zo erg, verklaart Tinge. Tennis kunnen veel mensen tot op hoge leeftijd blijven volhouden, dat is bijvoorbeeld bij rugby of waterpolo wel anders.

Op latere leeftijd met tennis beginnen

„We bieden mensen ook de mogelijkheid om op latere leeftijd te beginnen, we bieden daarvoor cursussen aan”, vertelt Tinge. „Het is voor mensen goed om in beweging te blijven en het is ook gezellig, na het tennissen neem je nog even een kopje koffie.”

AYR heeft ook een jeugdafdeling, benadrukt het drietal. De club kijkt reikhalzend uit naar de komst van de nieuwbouwwijk in Vries-Zuid, die de vestiging van jonge gezinnen in Vries weer op gang moet brengen.

De vereniging denkt alvast na hoe ze het sporten door de toekomstige jeugdige dorpsbewoners beter kunnen faciliteren. „We onderzoeken hoe we samen met VAKO een soort omnivereniging kunnen vormen, waardoor je met één lidmaatschap kunt voetballen én tennissen”, vertelt Buursma. Want elke ouder kent wel het fenomeen dat zijn of haar kroost in maart nog helemaal gek is van bijvoorbeeld voetbal, maar enkele maanden later ineens wil tennissen.

Ruimere portemonnee

Tennissen was honderd jaar geleden nog iets voor mensen met een wat ruimer gevulde portemonnee. In die jaren was er ook nog wel ballotage. Nu staat AYR zo veel mogelijk open voor iedereen. De contributie bedraagt 130 euro per jaar, jeugdleden betalen een lager tarief.

Dit biedt echter onvoldoende draagvlak voor de broodnodige vernieuwing van het clubhuis. Het gebouw dateert uit de jaren zeventig en is verouderd. Buursma: „Er was een plan voor een nieuw onderkomen, maar dat konden we niet financieren. We moeten opnieuw onderzoeken wat we wel kunnen realiseren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu