Een gloednieuw gebouw voor de groene school Terra in Emmen: helemaal nieuw in het vertrouwde Noordbarge

Al een klein jaar wordt er flink gebouwd in Noordbarge. De groene school Terra, een opleiding met ruim 800 leerlingen, krijgt een gloednieuw onderkomen. Nog even en dan is de klus geklaard.

Het nieuwe Terra in Noordbarge vanuit de lucht.

Het nieuwe Terra in Noordbarge vanuit de lucht.

Henk Reuvers (63) speelde bij meerdere voetbalclubs in de regio Emmen, maar als het gaat om zijn werk dan is hij honkvast. Al 38 jaar werkt hij met zichtbaar plezier voor Terra in Noordbarge. Hij begon er als sportleraar en werd later afdelingsdirecteur.

In die laatste functie is hij nauw betrokken bij de nieuwbouw van de school. Alle leerlingen - vmbo, mbo en het zogeheten Groene Lyceum - komen vanaf het komende schooljaar onder één dak. Wie er langs loopt of rijdt, krijgt al een goede indruk hoe het nieuwe gebouw er na oplevering uit gaat zien. ,,Het wordt prachtig. De school gaat er echt op vooruit’’ zegt Reuvers.

Terra is sinds 1978 te vinden in Noordbarge. De vmbo-leerlingen en het Groene Lyceum hadden hun plek aan de Huizingsbrinkweg, de mbo-leerlingen waren te vinden aan de Noordbargerstraat (naast de Jehova’s Getuigen). Het nieuwe schoolgebouw voor alle Terra-leerlingen verrijst op de plek van het oude schoolgebouw aan de Huizingsbrinkweg.

Het pand wordt zo ingedeeld dat de verschillende groepen leerlingen hun eigen gebied hebben. Praktijklokalen, dierenverblijven, kas en tuin worden zo geplaatst dat iedereen daar makkelijk gebruik van kan maken. Voor het eerst krijgt de school een eigen sporthal in plaats van een gymzaal.

Terra voelt zich thuis in het kleine Noordbarge en het contact met de buurtbewoners is goed. Toch zag het er lange tijd naar uit dat de school Noordbarge zou verlaten. Aanvankelijk werd gekoerst op nieuwbouw bij het drukke kruispunt Frieslandroute/Noordeind/Weerdingerstraat bij het Emmer centrum, daarna viel het oog op de oude dierentuin.

Het eerste plan strandde na fel verzet van omwonenden, het tweede initiatief werd tot verdriet van wethouder Jisse Otter getorpedeerd door de gemeenteraad. Blijft Terra nu met tegenzin in Noordbarge? Reuvers: ,,Nee, allesbehalve dat. Noordbarge voelt als thuis, al sinds 1978.’’

Bij het maken van een ontwerp is er volgens Reuvers veel aandacht besteed aan inpassing van het nieuwe schoolgebouw in het landschap. ,,Hierbij is zeer zorgvuldig gekeken naar de bestaande bomen, de groenstructuur en andere bebouwing in de omgeving. Kijk om je heen in Noordbarge. Een rustig dorp met meerdere oude boerderijen. Daar hoort geen schreeuwerig schoolgebouw tussen. Trouwens, zo’n gebouw zou ook helemaal niet passen bij Terra.’’

Opvallend aan de nieuwbouw is onder meer dat er groen groeit op meerdere daken. Voor het schoolgebouw is gebruik gemaakt van bakstenen, het exterieur van het dierenverblijf is van hout. In het voortraject is nauw overleg geweest met de buurt en Plaatselijk Belang Noordbarge. Zij konden er blijkbaar prima mee uit de voeten, want er kwam geen enkel bezwaarschrift binnen.

Waren er activiteiten in Noordbarge, dan kon het dorp gebruik maken van de gebouwen van Terra. ,,Dat kan ook straks, als we in ons nieuwe onderkomen zitten’’, zegt Reuvers. Uiteraard is het nieuwe pand duurzaam. Er komen zonnecollectoren en er is geen gasaansluiting. Bij de bouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bedrijven uit de regio. In het najaar wordt begonnen met het inrichten van de tuinen rond de school.

De mbo-leerlingen krijgen sinds de sloop van het oude schoolgebouw aan de Huizingsbrinkweg les in de voormalige Ericsson-fabriek in Emmen. De vmbo’ers verhuisden naar het mbo-pand van Terra. Dit gebouw naast het landelijke hoofdkantoor van de Jehova’s Getuigen is straks overbodig en wordt door Terra verkocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu