Terug in de tijd met Zwartemeer/SC Drente, de enthousiaste voorlopers van FC Emmen in het profvoetbal

FC Emmen is de enige Drentse club die eredivisievoetbal speelde. Maar zij is niet de eerste profvoetbalclub van onze provincie. Dat was Zwartemeer. Deze vereniging, die later Sportclub Drente werd genoemd, staat centraal bij een voetbalexpositie in museum Collectie Brands in Nieuw-Dordrecht.

Piet Pruim, oud-speler van Zwartemeer/Sportclub Drente, met Sientje Roosken, de weduwe van de legendarische spits Tonny Roosken. De uit Erica afkomstige aanvaller is met 202 goals topscorer aller tijden van de tweede divisie.

Piet Pruim, oud-speler van Zwartemeer/Sportclub Drente, met Sientje Roosken, de weduwe van de legendarische spits Tonny Roosken. De uit Erica afkomstige aanvaller is met 202 goals topscorer aller tijden van de tweede divisie. Foto: Boudewijn Benting

Wat was het meest bijzondere duel van profvoetbalclub Zwartemeer? Herman Lübbers, destijds supporter, hoeft er niet lang over na te denken. ,,De wedstrijd op woensdagavond 10 juni 1964, thuis tegen Alkmaar ‘54. Zwartemeer streed met drie andere ploegen in de nacompetitie om een plek in de eerste divisie.’’ Het duel was legendarisch omdat het sportpark in Klazienaveen uitpuilde met 12.000 toeschouwers en Zwartemeer de spannende strijd met 3 -1 won.

Nieuws

menu