Terug naar de jaren zestig in de BB-atoomkelder bij het centrum van Emmen. 'In de hemel en op deze plek ben je echt volstrekt onbereikbaar'

Een van de meest bijzondere bouwwerken van Emmen zit diep in de grond. Het is de BB-kelder, een commandopost uit de Koude Oorlog. Binnenkort verrijst daar bovenop een entreegebouw. Want de Emmer BB-kelder mag best door meer mensen worden gezien.

Gerrie van der Veen, Peter Frikken en Hans van Westing (v.l.n.r.) in de ruimte met daarin de voormalige telefooncentrale.

Gerrie van der Veen, Peter Frikken en Hans van Westing (v.l.n.r.) in de ruimte met daarin de voormalige telefooncentrale. Foto: Boudewijn Benting

Wil je naar een bijzondere plek en wil je dan ook echt even onbereikbaar zijn? Ga dan naar De Klepel in Emmen, vlak bij het centrum. Daar bevindt zich, 5 meter onder de grond, de voormalige BB-kelder. Er staan flink wat telefoons, maar met geen van de toestellen kun je bellen. En dat heeft niets te maken met het feit dat de apparaten oud zijn - ze zijn niet meer aangesloten op het vaste telefoonnet. Even contact zoeken met de buitenwereld, via je eigen mobieltje? Ook dat kun je vergeten. ,,Je kunt proberen wat je wilt, je komt vanuit hier met niemand buiten de kelder in contact. In de hemel en in deze kelder ben je echt onbereikbaar’’, zegt Gerrie van der Veen grijnzend.

Kind aan huis

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's