Terug op het oude nest. Vijf broers en vijf zussen bezoeken na ruim twintig jaar weer hun ouderlijk huis in Zweeloo. 'In 2025 zijn we samen 700 jaar oud'

Albert, Jenny, Roelof, Jansje, Willie, Henk, Grietje (v.l.n.r. staand,) en Tinus, Hilda en Aaltje (v.l.n.r. zittend) beleefden een bijzondere revival. Na ruim twintig jaar namen de vijf broers en vijf zussen weer een kijkje in en rond het ouderlijk huis aan het Klooster 2 in Zweeloo. Eigen foto

Terug naar de roots, terug naar de plek waar ze zijn geboren en getogen. Vijf broers en vijf zussen, nazaten van Willem Ruinemans en Grietje Warmolts, namen onlangs na ruim twintig jaar weer een kijkje in het ouderlijk huis.

De vijf broers en vijf zussen, variërend in leeftijd van 74 tot 57 jaar, zijn op elkaar gesteld. Ze zien elkaar sowieso tijdens de verjaardagen, maar de tien verlangden echter ook naar een speciale broers- en zussendag. Met als hoofdmoot een bezoek aan het voormalig ouderlijk huis en een fietstocht langs alle landerijen, die destijds in gebruik zijn geweest bij Willem en Grietje Ruinemans. En die kwam er.

‘Warm nest’

Willie Ruinemans (60) uit Dalen kent de verhalen van grote families, die soms zo groot zijn dat het vrijwel onmogelijk is om met iedereen persoonlijk contact te onderhouden. ,,Bij huize Ruinemans is daar gelukkig geen sprake van. Het is een heel warm nest”, lacht hij.

Vader Willem en moeder Grietje runden aan het Klooster in Zweeloo een boerderij. De kinderen moesten vanzelfsprekend meewerken op het bedrijf of het huishouden, maar ze kregen van hun ouders ook alle kansen om op eigen benen te staan. ,,Goede en hartelijke mensen waren ze”, zegt Willie. ,,De mooiste kant van het grote gezin vormt toch wel het sociale aspect. Het was altijd gezellig druk bij ons thuis, Natuurlijk bestond het gevaar dat je als kind snel over het hoofd werd gezien, maar dat was bij ons niet aan de orde. Voor iedereen was er altijd aandacht.”

De kinderen hebben volgens Willie van hun ouders geleerd om rekening met elkaar te houden en te delen. „We zijn weliswaar niet samen opgegroeid, ik hoorde bij het jongste groepje, maar de oudere broers en zussen hielden ons altijd goed in de gaten.”

‘We lopen niet de deur bij elkaar plat’

Verjaardagen van pa en ma, van opa en oma, zijn vaak ijkpunten voor het familieleven. Als die er niet meer zijn, dan kan de familieband gemakkelijk losser worden. Het gevaar is dat iedereen dan een eigen weg kiest en de contacten wat vervagen, maar dat is zeker niet typerend voor de familie Ruinemans. ,,Onderling lopen we niet de deur bij elkaar plat, maar als er iets is, kunnen we op elkaar rekenen”, zo voelt Willie een band met iedereen.

In 2025 samen 700 jaar oud

Voor de vijf broers en vijf zussen is 2025 een belangrijke stip aan de horizon. In dat jaar wordt een belangrijke mijlpaal gevierd. ,,We zijn dan samen 700 jaar oud. Hopelijk kunnen we dan met ons tienen en de familie in goede gezondheid een groots feest vieren.”

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu