Terugblik 2016: De zwanenzang van het SIVO-festival

Het jaar loopt ten einde. Tijd voor een terugblik op de maanden van 2016. Vandaag december. René Wiggers, demissionair voorzitter van het SIVO-festival in Odoorn, blikt terug op de vier meest bewogen maanden in 32 jaar tijd.

Nog geen maand geleden nam demissionair voorzitter René Wiggers samen met het bestuur het moeilijke besluit dat er definitief een einde komt aan het SIVO-dansfestival. Ze hebben dan vier roerige maanden achter de rug waarin het voortbestaan van het folkloristische feest aan een zijden draad hing. De wil om het festival te redden is er, maar de weg ernaartoe ontbreekt. Het bestuur kan niet anders dan het steeds dunner wordende draadje doorknippen.

Geen vakantie

Vlak na het besluit volgt een bestuursvergadering. De zaken moeten netjes worden afgehandeld. Wiggers: ,,Gek genoeg werd het een van de gezelligste vergaderingen die we ooit hebben gehad.’’ Onder het genot van een borrel worden de oeroude verhalen over het festival verteld. Want de bestuursleden hebben net als veel inwoners van Odoorn een lang SIVO-verleden.

,,De meesten zijn ermee opgegroeid’’, zegt Wiggers. Net als zijn eigen gezin. Ze zijn al 32 jaar betrokken bij het festival. Nooit gingen ze in de zomer op vakantie, want die stond in het teken van SIVO. ,,Vanaf het begin zijn wij gastgezin. Later werd ik commissievoorzitter en de laatste vijf jaar was ik algemeen voorzitter.’’

Slapeloze nachten

Zijn kinderen, van wie de oudste 28 is en de jongste acht jaar jonger, kunnen zich geen leven voorstellen zonder het festival. Het viel dan ook zwaar toen in augustus duidelijk werd dat het einde naderde. Wiggers’ oudste zoon heeft twee nachten niet kunnen slapen. Het nieuws sloeg ook bij de rest van het dorp in als een bom. Wiggers: ,,Aan het einde van het festival laten we altijd ballonnen met de landsvlaggen de lucht in. Bij de laatste dacht ik: dit kan wel eens echt de laatste zijn.’’

In zijn eindtoespraak die daarop volgde, deelde Wiggers die gedachte. ,,Toen ik zei dat het wel eens het laatste festival zou kunnen zijn, zag ik de mensen in het publiek elkaar verschrikt aankijken.’’ Het is alsof hij een bom heeft laten ontploffen op het festivalterrein. ,,Er klommen zelfs mensen het podium op om te zeggen dat ze wilden helpen.’’

Lege pot

De maandag na het festival komt het bestuur direct bijeen voor spoedberaad. ,,Voor het eerst in de historie. Normaal laten we de boel eerst een maand bezinken’’, zegt Wiggers. Maar de penningmeester heeft slecht nieuws. ,,Financieel viel het erg tegen. We konden gelukkig nog wel alle leveranciers betalen. Maar onze pot met geld raakte op.’’

Het bestuur besluit de boel te laten rusten om een maand later wereldkundig te maken dat het opstapt. ,,We wilden ruim baan maken voor een jongere groep met nieuwe ideeën’’, zegt Wiggers.

En net als op de slotdag van het festival is de wil om te helpen groot. Verschillende mensen melden zich met ideeën. Maar de plannen zijn te grof geschetst of hebben onvoldoende financiële onderbouwing. Het bestuur komt terecht in een achtbaan waarvan het karretje dreigt vast te lopen terwijl het ondersteboven in een looping hangt.

Nieuw leven

Totdat Jannet Westebring (37) uit Emmen zich in november meldt. Ze is bekend van de StadsBBQ in de oude Emmer dierentuin en wil samen met zeven jongeren SIVO nieuw leven inblazen. Maar na het snelle afhaken van twee jongelui, blijkt dat een jong bestuur niet stabiel genoeg is om de kar te trekken.

,,Er komt heel wat bij kijken om zoiets te organiseren. Jongeren zijn druk met studie, werk of raken zwanger. Niets ten nadele van hen, maar daar kun je niet op bouwen’’, zegt Wiggers. Dat blijkt wanneer Westebring met de vijf overgebleven jongeren bij Wiggers thuis komt om de plannen te bespreken. ,,We waren nog niet begonnen of de rest gaf aan zich ook terug te trekken’’, zegt de demissionair voorzitter.

Eindelijk duidelijkheid

Dus komt de SIVO-achtbaan piepend en krakend tot stilstand. Tot groot verdriet van de honderden vrijwilligers, inwoners van Odoorn en omstreken en de trouwe bezoekers. Maar tegelijkertijd overheerst ook de opluchting dat er eindelijk duidelijkheid is.

,,De afgelopen vier maanden was ik drukker met het festival bezig dan ooit’’, zegt Wiggers. ,,Op het laatst stroomt de energie uit je lijf en dan ben je blij dat er eindelijk een beslissing is genomen. Hoe teleurstellend die ook is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Dit was 2016
menu