Test- en vaccinatiecentrum TT Circuit klaar voor gebruik. Vaccinatie start in Drenthe al op 11 januari

Het test- en vaccinatiecentrum bij het TT Circuit in Assen is helemaal klaar voor gebruik. Maandagmiddag om 13.00 uur worden hier de eerste mensen getest. En op 11 januari, zeven dagen eerder dan gepland, begint het vaccineren van zorgpersoneel. De GGD in Groningen begint op 15 januari met vaccineren in Martiniplaza.

In twee weken tijd vanuit het niets een gigantisch test- en vaccinatiecentrum uit de grond stampen met een capaciteit van 32.000 tests of vaccinaties per week. Het is de GGD Drenthe gelukt. Met hulp van Certe, de Veiligheidsregio, het TT Circuit én niet te vergeten de brandweer.

„Die hebben heel hard gewerkt om alles op te bouwen”, zegt projectleider Paulien Nienhuis van de GGD Drenthe. „Echt fantastisch.” ( lees verder onder het kader )

Glazen schuifdeuren, licht en veel groen

Wie maandag - of in de maanden daarna - door de glazen schuifdeuren het 2.500 vierkante meter grote centrum betreedt, krijgt bijna het gevoel een echt ziekenhuis binnen te stappen. De ruimte is strak ingericht, doet modern aan en is aangekleed met planten, om niet té klinisch over te komen. Boven de aanmeldbalies kleuren groene of rode lichten, naar gelang de ruimte erachter bezet is.

„Gastvrouwen en gastheren wachten je bij binnenkomst op”, zegt Nienhuis. „Na het beantwoorden van drie triagevragen sturen zij je naar één van de zestien balies. Na aanmelding loop je door de testruimte in.”

Het paviljoen staat vlak naast Expo Assen. Er zijn pogingen gedaan om alles in deze leegstaande evenementenhal onder te brengen, maar eigenaar Libéma kon de GGD niet garanderen dat de hal minimaal een half jaar beschikbaar is. Daarom de tijdelijke locatie op de parkeerplaats van het circuit. Kosten: 1 miljoen euro voor het komende half jaar. Maar dan heb je ook wel wat, zegt Nienhuis.

Doorgeefluik

„Dit is de enige locatie waar de monsters van de sneltesten, de zogeheten antigeentesten, direct achter de testruimte worden onderzocht. Ze gaan via een doorgeefluikje een klein labje in. Zo hoeven we de tests niet te verplaatsen, werken we sneller en verkleinen we het risico dat er iets mee gebeurt.”

Vanaf maandagmiddag wordt volop getest, maar het duurt nog even voordat de eerste mensen op deze plek een vaccinatie krijgen. Het begint met 250 tot 300 prikken per dag, weet GGD-manager Marjon Feenstra. „Wij zouden veel meer kunnen, maar de coördinatie en distributie van het vaccin is landelijk geregeld, wij bepalen zelf niet hoeveel en wie we prikken. Hoe snel alles zal gaan en wanneer heel Drenthe gevaccineerd is, weten we dus nog niet. In ieder geval blijft deze locatie waarschijnlijk staan totdat het gehele vaccinatieprogramma klaar is.”

Oefenen

Het personeel loopt intussen bewonderend rond en is klaar voor de opening van maandag. „We oefenen allerlei scenario’s en houden met alles rekening”, leggen Feenstra en Nienhuis uit. „Van mensen die onwel worden of stennis maken tot het uitvallen van apparatuur. En in elke kamer zit een noodknop. De beveiliger is heel snel ter plaatse, mocht het nodig zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu