The House verder als The Rising Sun

The House is niet meer, leve The Rising Sun. Jongeren uit Gieten en omstreken kunnen dat eind april of begin mei zeggen. Dan opent de nieuwe jeugdsoos.

Nu al wordt in het nieuwe onderkomen voor de soos aan de Schoolstraat 5 in Gieten gewerkt aan de inrichting. Komende zaterdag wordt in het kader van de actie NL gewerkt aan een graffitikunstwerk op de achterwand. Het ontwerp daarvoor is gemaakt door een kunstenaar en laat - toepasselijk - een rijzende zon zien. Een tiental jongeren heeft zich opgegeven als vrijwilliger en gaan er mee aan de slag.

De ruimte - vroeger een restaurant - is inmiddels zoveel mogelijk geluiddicht gemaakt. Het nog bruikbare meubilair uit de oude jeugdsoos is uit de opslag gehaald om te worden opgeknapt. Maar voordat de soos open kan moet er nog wel het een en ander gebeuren, zo laat welzijnsstichting Impuls weten. Impuls beheert de nieuwe jeugdsoos. Jongerencentrum The House aan de Brink in Gieten is in april 2014 gesloten, omdat de welzijnsstichting moest bezuinigen. De gemeente heeft het voormalige soospand - ooit de Nederlands Hervormde pastorie -verkocht aan een particulier.

The Rising Sun is niet een volledige voortzetting van The House. De nieuwe soos is bedoeld voor jongeren tot en met vijftien jaar. Voor de herstart van de jeugdsoos wordt nog een nieuw bestuur gevormd. Het oude bestuur van The House heeft aangegeven dat ze het stokje graag over wil geven aan de frisse groep gebruikers van The Rising Sun. Volgens Impuls kan het overigens zijn dat een nieuw bestuur toch een andere naam kiest voor de nieuwe jeugdsoos. Uiteindelijk verwijst het naar een oude Amerikaanse traditional ‘House of the Rising Sun’, die in 1964 beroemd werd door een hit van The Animals. Dat dateert van een paar generaties terug: 1964. Toen ‘The House’ in Gieten in 1968 begon als koffiebar was dat nog vers, maar volgens Impuls spreekt de naam nog steeds aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu