Theater De Nieuwe Kolk schrijft zwarte cijfers

De Nieuwe Kolk in Assen.

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen is uit de rode cijfers en eindigde vorig jaar 74.000 euro in de plus. Er was een tekort begroot.

Het is voor het eerst in de jonge geschiedenis dat de organisatie zwarte cijfers schrijft. ,,We hebben heel hard gewerkt en zijn ontzettend scherp op de kosten. Dat betaalt zich nu uit’’, zegt directeur Hilko Folkeringa.

Flink gewerkt

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk opende in 2012 de deuren in het nieuwe cultuurgebouw van Assen aan de Weiersstraat. Een vliegende start kwam er niet. In 2014 werd de noodklok geluid vanwege een exploitatietekort. Dat kwam volgens een kritisch rapport uit 2014 onder meer door tegenvallende horecaresultaten. Daar is flink aan gewerkt.

De cafés en foyers kregen een make-over met meer kleur, foto’s en beleving. Ook werd aan de randprogrammering gewerkt. Zo staat er vaker een bandje in de foyer te spelen na een grote voorstelling. Dit blijkt te werken, mensen blijven langer hangen. ,,Dat levert geld op, de horecaomzet is nu stukken beter’’, zegt Folkeringa.

Meer bezoekers

Vooral de bioscoop scoorde in 2015 goed en trok 166.000 bezoekers. Een record voor Assen. Dat kwam mede door populaire films als Spectre, Minions, Star Wars en Jurassic World . Daarom zijn de bioscoopverwachtingen voor komend jaar niet omhoog bijgesteld. ,,We gaan nog steeds uit van zo’n 152.500 bezoekers per jaar voor de bioscoop’’, vertelt Folkeringa. ,,Dit jaar staan er ook nog geen echte grote films op de planning.’’

Ook het theater trok meer bezoekers: 62.000 terwijl er 54.000 werden verwacht. Alles bij elkaar zorgt dit voor een plusje onder de streep. ,,We lopen voor op de begroting, we hadden pas in 2018 zwarte cijfers verwacht’’, aldus Folkeringa.

Reserves

De 74.000 euro gaat naar de reserves van het theater. Om volledig gezond te zijn heeft de instelling zo’n 5 ton nodig in de reservekas en dat is nu nog niet het geval. ,,We hebben nog wel wat vet op de botten nodig’’, zegt Folkeringa.

Voor 2016 zijn de cijfers een beetje bijgesteld. Zo was er in de begroting rekening gehouden met een tekort van 70.000 euro, dat is gehalveerd naar 35.000. Folkeringa: ,,We zien dat de aanpassingen werken, dus dat is fijn.’’

Nieuws

menu