Theatergezelschap van Blauwe Vlinder dient schadeclaim in bij Kamp Westerbork voor schrappen optredens. Herinneringscentrum betaalt

Stichting Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een schadeclaim ontvangen van het theatergezelschap dat de voorstelling Blauwe Vlinder op het voormalig kampterrein zou opvoeren. Kamp Westerbork heeft inmiddels 17.500 euro betaald als schadevergoeding.

Het theaterstuk Blauwe Vlinder mag niet meer op het kampterrein van Kamp Westerbork

Het theaterstuk Blauwe Vlinder mag niet meer op het kampterrein van Kamp Westerbork Fotobewerking DvhN/Infographics

Vorig jaar schrapte het herinneringscentrum vrij plotseling het theaterstuk. Dit tot grote ontsteltenis van theaterproducente Geke Hoogstins die aangaf dat dit ‘haar rauw op het dak viel’.

De voorstelling zou eigenlijk deze maand worden opgevoerd in de glazen overkapping van de voormalige commandantswoning van het doorvoerkamp op het terrein. Maar directeur Gerdien Verschoor (Herinneringscentrum Kamp Westerbork) zette er twee maanden nadat zij aantrad als directeur een streep doorheen. Ze vond het niet passen bij de historische betekenis van Kamp Westerbork.

Kosten zijn betaald

De beide partijen zijn er, nadat er eerst sprake was van een juridisch geschil, inmiddels uitgekomen, zegt Verschoor. De vijf betrokken mensen die werkten aan Blauwe Vlinder ontvangen samen 17.500 euro van het herinneringscentrum.

,,Het is heel jammer dat we de stekker er uit moesten trekken. Op 1 juli trad ik aan en ik zag al vrij snel dat het financieel lastig zou worden. September vorig jaar was een moment van go of no go . Toen hebben we de no go gedaan”, zegt Verschoor die zegt dat dit alles in goed overleg is gegaan. ,,Geke Hoogstins heeft een overzicht gemaakt van de kosten en die hebben wij inmiddels betaald.”

Juridische stappen

In de jaarrekening van 2019 van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt nog gerept over een schadeclaim en juridische stappen. Volgens theatermaker Hoogstins zijn Kamp Westerbork en zij er twee maanden geleden alsnog uitgekomen. ,,We hebben eerst een claim ingediend. Nu is 17.500 euro betaald en moet ik er een streep onder zetten.”

Het zit Hoogstins alsnog vrij hoog. ,,We hebben er zo veel tijd en energie in zitten. We hebben nu een vergoeding gekregen, maar de pijn van het schrappen blijft altijd. Dat is onbetaalbaar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu