Thierry Baudet dacht gedrogeerd te worden tijdens debat in 2018 en Henk Otten wilde er een enorme rel van maken

Thierry Baudet dacht in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 dat hij was gedrogeerd tijdens een lijsttrekkersdebat. De leider van Forum voor Democratie vermoedde dat iemand iets in zijn glas water had gedaan. Het bleek vals alarm.

Thierry Baudet in de Tweede Kamer.

Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Foto: ANP

Baudet was niet alleen bezorgd om zijn gezondheid. Volgens toenmalig kompaan Henk Otten, opgegroeid in het Drentse Hijken, dacht de partijleiding er ook een slaatje uit te kunnen slaan: ,,Als het waar was, konden we er een enorme rel van maken. Baudet vergiftigd door Pechtold!”

Meningen zijn feiten

Het incident staat beschreven in het boek over Baudet, 'Mijn meningen zijn feiten', van de journalisten Harm Ede Botje en Mischa Cohen dat vandaag verschijnt.

Op vrijdag 9 februari 2018 nam Baudet het in het Amsterdamse centrum De Balie in een debat met de lijsttrekkers van de grote partijen op tegen Alexander Pechtold (D66), Lodewijk Asscher (PvdA), Jesse Klaver (GL) en Tunahan Kuzu van Denk.

Toen het tijdens het debat ging over een partijgenoot van Baudet die een link had gelegd tussen intelligentie en ras, maakte Baudet volgens Otten een zwakke indruk. Hij zou tijdens het debat ‘meerdere malen wantrouwig in zijn glas water’ hebben staan turen, ‘zonder deel te nemen aan de discussie’.

Gif

Na afloop zou hij paniekerig naar toenmalig persvoorlichter Jeroen de Vries en Henk Otten zijn gelopen, die bij de bar van De Balie stonden. ,,Ik ben gedrogeerd”, zou Baudet hebben geroepen. ,,Ze hebben wat in mijn glas gedaan.”

Otten, die voor het boek geïnterviewd werd, ‘wist niet of hij het moest geloven’. Hij reed Baudet wel meteen naar het ziekenhuis om diens bloed en urine te laten onderzoeken op sporen van middelen. In afwachting van de uitslag zouden ze naar het partijhoofdkwartier zijn gegaan en daar nog een fles wijn hebben gedronken. Toen de uitslag kwam, was die negatief: van gif was geen sprake.

Vaatwasmiddel

Overigens stond Baudet niet op de juiste plek op het podium tijdens het debat. Hij was dus niet gaan staan bij het glas water dat voor hem was bestemd. Hij had namelijk achter de katheder van Denk-leider Kuzu een plek gekozen. Medewerkers van De Balie hielden het er later op dat er een restje vaatwasmiddel in het glas kan hebben gezeten.

Otten concludeert in het boek dat Baudet de zaak had opgeklopt. ,,Hij had dat debat dramatisch slecht gedaan. En dus gaf hij dat glaasje de schuld. Want het ligt nooit aan hemzelf.”

Baudet zelf laat weten niet te willen reageren op het incident. Uitnodigingen om mee te werken aan het boek sloeg hij ook af.

Jeugd

In het werk is ruime aandacht voor de jeugd van Baudet. Het schetst een beeld van een jongen die moeilijk zijn plek kon vinden. De scheiding van zijn ouders, toen Baudet acht was, trok een diep spoor. Zelf zei hij daarover dat hij zich ‘niet begrepen’ voelde. Wat anderen in het boek beamen is dat hij zich nooit ‘gemakkelijk kon invoegen in een groep’, zoals hij zelf eens opmerkte.

Dat bleek ook op school, Baudet werd gezien als een betweter die moeilijk vrienden kon maken en in discussies vaak een tegengestelde mening verdedigde. De leider van Forum zegt altijd dat hij gepest werd, maar klasgenoten ontkennen dit in het boek en leggen de bal bij hemzelf. Ze zagen hem als ‘iemand die een beetje irritant kon zijn, als een jongen die moeilijk in staat was tot het sluiten van vriendschappen en vooral op zoek was naar erkenning’, staat te lezen.

Saillant is verder dat Baudet er in zijn studententijd om bekend stond dat hij zich ‘tot in den treure aan mensen voorstelde, ook al was het de vijfde keer dat hij ze ontmoette’. ‘Kennelijk om ze te laten merken dat hij de vorige keer niet van ze onder de indruk was geweest’, concluderen de schrijvers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu