Thijs Rinsema wint Drentse geschiedenisprijs

DVH-winnaar Thijs Rinsema. FOTO WILLEM DEKKER

Thijs Rinsema uit Meppel heeft de Drentse geschiedenisprijs 2015 gewonnen.

De prijs van de Drentse Historisch Vereniging kreeg Rinsema zondag in het pand van RTV-Drenthe uitgereikt voor zijn boek ‘Tussenstation Meppel. Frits Blasbalg op de vlucht voor Hitler’.

De jury noemt het boek zeer toegankelijk, goed leesbaar en gedegen onderbouwd. ,,Het bevat een wezenlijke bijdrage aan de Drentse geschiedenis, is inhoudelijk van uitstekende kwaliteit en origineel.”

Het boek gaat over een Duits-joodse vluchteling in Meppel, zijn familie en elf andere Duits-joodse vluchtelingen die naar Drenthe vluchtten voor de Duitsers. Ze zijn allemaal opgepakt en omgebracht. Blasbalg werd in Auschwitz vermoord. Rinsema, oud-apotheker in Meppel, kreeg brieven van Blasbalg in handen via diens kleinzoon.

Rinsema heeft talrijke historische publicaties op zijn naam staan, over Meppel en Drenthe. De jury ziet de prijs daarom ook als een bekroning van al zijn werk.

Twee andere genomineerden voor de DHV-prijs waren de Historische Vereniging Anloo met het project Rondom Magnus en Wim Ensing met zijn boek, blog en historische talkshow over de tragische dood van Justina Abelina de Coninck, een adellijke domineesvrouw uit Roderwolde.

Nieuws

Meest gelezen

menu