Thuis kokkerellen met een Emmer chefkok op je iPad

Van links naar rechts: Leonie Pluyter, Jacco Lassche en Janwillem Naaldenberg. Foto: Versmaak

Wie verlegen zit om inspiratie in de keuken, kan vanaf volgende week meedoen aan Versmaak: een maaltijd bereiden via een livestream van een chefkok uit Emmen en omstreken, met behulp van een versbox vol ingrediënten. Is dit de Emmer variant van 24Kitchen?

Het idee van Versmaak is afkomstig van Jacco Lassche, Leonie Pluyter en Janwillem Naaldenberg. ,,Zie het als een oplossing voor meer behoefte aan beleving en vermaak in deze tijd van crisis”, zegt laatstgenoemde, die als ideeënman altijd aan het brainstormen is.

,,Tijdens zo’n brainstorm met Jacco en Leonie ontstond het idee om iets met koken te doen. De één is daar beter in dan de ander en de één vindt het ook leuker dan de ander. Ook met koken kan je mensen vermaken, terwijl je alle ingrediënten hebt en als chef-kok kan je een visitekaartje afleveren, nu de deuren van restaurants gesloten zijn. Dat is de gedachte achter Versmaak. Die versbox is voor zowel twee of vier personen te koop bij de Sligro en kan desgewenst ook worden thuisbezorgd.”

Stap voor stap koken

Het zou zomaar kunnen dat vanaf volgende week donderdag in veel keukens in Emmen en omstreken hetzelfde gerecht wordt bereid. ,,Ja, daar hoop je natuurlijk op, zo’n stukje saamhorigheid”, zegt Naaldenberg. ,,De livestream begint op donderdagen om 17.30 uur via onze website en via het digitale kanaal van streekomroep ZO!34. Stapsgewijs gaat de chef-kok door het hele recept en geeft terloops ook tips en trucs bij het bereiden, zoals hoe je het vlees het beste kan snijden of over etiquette. Tegelijkertijd maken mensen kennis met ingrediënten of gerechten die ze wellicht nog niet kennen, dan wel nog nooit zelf hebben gebruikt in hun eigen keuken. Bij elkaar duurt de livestream zo’n half uur tot drie kwartier. En dan heb je echt wat lekkers op tafel staan.”

Hogere wiskunde in de keuken is uitgesloten. ,,Iedereen kan meedoen en de recepten van de chef-koks zijn thuis makkelijk te bereiden. Daarbij zit er ook nog een bijpassende wijntip en in de versbox vindt de koper ook nog het afhaal- en bezorgmenu van de betreffende kok en diens restaurant. Handig voor de andere dagen van de week.”

Welke chef-koks doen mee?

De contacten van Leonie Pluyter, in de afgelopen jaren mede-organisator van MM Culinair, komen volgens Naaldenberg goed van pas bij de keuze van de chef-koks. Hans ten Cate trapt op 14 mei af, een week later gevolgd door Roderik Seubers van De Gaffel uit Valthe. ,,Daarna komen andere aan bod, zoals die van Wildlands, het Kooklokaal en zelfs studenten van Stenden NHL Hogeschool. Misschien maken we zelfs nog een uitstapje naar de burgemeester of een prominente Emmenaar die zijn of haar favoriete gerecht aandraagt. Dat zijn we nog aan het uitwerken.”

Ervaringen delen

Wie meedoet kan via de app van ZO!34 ervaringen met elkaar delen. ,,Maar ook foto’s en daarmee laten zien hoe goed of hoe slecht het gelukt is. De eerste versboxen zijn inmiddels besteld, de animo is er. En ook na de coronacrisis kan Versmaak gerust worden doorgezet. Daar is koken veel te leuk voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu