Tien waterstofbussen gaan in Emmen de weg op: waterstoffabriek op GZI-terrein langs A37 komt steeds dichterbij

Begin februari 2017 werden de eerste twee waterstofbussen bij QBuzz gepresenteerd. Foto: Archief DvhN

De bouw van een groene waterstoffabriek op het GZI Next-terrein in Emmen komt dichterbij, nu het OV-bureau Groningen-Drenthe en Qbuzz in de regio Emmen van plan zijn om met tien waterstofbussen te gaan rijden.

De provincie Drenthe heeft dat plan omarmd en zegt de aanschaf van de bussen te steunen, aangezien die de productie en het gebruik van waterstof in Drenthe bevorderen.

De GZI is de oude gaszuiveringsinstallatie van de NAM in Emmen die is omgebouwd tot energy-hub.

De waterstofbussen in Emmen zullen naar verwachting 60 tot 90 ton groene waterstof per jaar gebruiken. Het OV-bureau en Qbuzz kunnen hiermee gebruik maken van oplossingen voor busvervoer op de langere afstand, zonder lokale CO2-uitstoot.

Shell gaat tankstation bouwen

De waterstofbussen worden door het OV-bureau aangekocht dankzij geld vanuit de Europese Unie (Jive2) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Shell gaat een waterstof tankstation op de GZI Next-locatie bouwen voor de bussen en werkt daarnaast aan de ontwikkeling van de 10MW waterstoffabriek op het terrein, om de groene waterstof voor de bussen lokaal te kunnen produceren.

Vorig jaar werd al bekend dat het OV-bureau in totaal 20 waterstofbussen aanschaft voor Groningen en Drenthe, die door busbouwer Van Hool uit België worden geleverd. Eind dit jaar gaan de eerste bussen in Groningen de weg op.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu