Tienduizenden bijen op dak van supermarkten in Sleen en Nieuw-Amsterdam: 'honing uit je eigen achtertuin'

De daken van twee supermarkten in Sleen en Nieuw-Amsterdam zijn dinsdagochtend omgetoverd tot kleine honingfabriekjes.

Imker Arjan Bouwhuis plaatst een bijenkast op dak van supermarkt Albert Heijn in Sleen. Foto: Jan Anninga

Imker Arjan Bouwhuis plaatst een bijenkast op dak van supermarkt Albert Heijn in Sleen. Foto: Jan Anninga

Sleen en Nieuw-Amsterdam hebben er sinds dinsdagochtend duizenden inwoners extra bij dankzij imker Arjan Bouwhuis (41). De inwoner van Weerdinge heeft in beide dorpen een twintig kilo zware bijenkast op het dak van supermarkt Albert Heijn geplaatst. In elk van deze kasten leven zo’n 25.000 bijen, die de dorpen als nieuwe thuishaven hebben.

Vanaf het dak van de winkel vliegen ze straks uit over Sleen en Nieuw-Amsterdam. De honing die ze maken, wordt weer verkocht in de plaatselijke supermarkt. ,,Straks hebben inwoners van Sleen en Nieuw-Amsterdam honing uit hun eigen achtertuin”, vertelt Bouwhuis.

Mini-honingfabriekje

De imker liep al langer met het idee rond. Jarenlang was hij zelf filiaalmanager van een supermarkt. Zijn ervaring in dat vak leert dat klanten steeds meer producten uit de eigen streek kopen en willen zien hoe het wordt gemaakt. Bouwhuis koppelde die wetenschap aan zijn hobby als imker en zo werd het idee voor een mini-honingfabriekje op het dak van supermarkten geboren.

Toen Bouwhuis met zijn plan op de stoep stond bij Bea Kortwijk (57), eigenaar van de Albert Heijn in Sleen en Nieuw-Amsterdam, was zij direct enthousiast. Al moest ze er ook wel even over nadenken. ,,Een van mijn eerste vragen was hoe dat in zijn werk zou gaan en of de klanten hier geen overlast van zouden ondervinden. Maar dat probleem was al snel uit de wereld”, vertelt Kortwijk. ,,Dit is een bijenras dat ik speciaal heb geselecteerd op hun gedrag en dat bijvoorbeeld niet snel mensen zal steken”, vult Bouwhuis aan.

Geen overlast

De imker verwacht dan ook niet dat de bijen voor overlast zullen zorgen in de supermarkt en omgeving. Volgens hem hebben de beestjes niks in een winkel te zoeken, omdat ze alleen afgaan op de nectar en het stuifmeel van bloemen. ,,Dit in tegenstelling tot wespen, die zijn echt op zoek naar zoetigheid.”

Bouwhuis denkt vooral dat beide dorpen garen kunnen spinnen bij de komst van de nieuwe bewoners. ,,Deze bijen bestuiven planten. Hierdoor kunnen planten zich beter voortplanten en krijgen ze meer vruchten. De buurman van de supermarkt in Sleen heeft bijvoorbeeld een moestuin. Hij gaat straks merken dat aan zijn planten veel meer vruchten gaan groeien dankzij de bijen”, stelt de imker.

Workshops

Daarnaast maken de bijen ook honing. Bouwhuis rekent per seizoen op zo’n 20 tot 25 kilo per bijenkast. En dat zijn weer zo’n 100 potjes honing per supermarkt. Rijk wordt Kortwijk er niet van. Maar daar is het haar naar eigen zeggen ook niet om te doen. ,,We wilden dit jaar meer inzetten op duurzaamheid met de winkels en daar past dit erg goed bij. Dit voegt ook een stukje beleving toe”, vertelt ze. Zo zijn er onder meer plannen om workshops te geven aan klanten over de bijen en hoe je bijvoorbeeld honing uit de bijenkast haalt.

Ongeluk

Overigens ging het plaatsen van de eerste bijenkast in Sleen niet helemaal van een leien dakje. Twee ramen vielen uit de bijenkast waardoor een paar bijen dood gingen. ,,Een valse start”, aldus Bouwhuis, die een paar keer werd gestoken. Desalniettemin heeft het bijenvolk volgens hem verder weinig last van het ongeluk. Hij verwacht dat de insecten begin volgende week helemaal gewend zijn op hun nieuwe stek. ,,Dan zullen ze ook door het hele dorp heen vliegen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu