Tientallen militaire voertuigen uit Havelte worden maandag vanuit Eemshaven verscheept naar Litouwen

Militair materiaal wordt vervoerd naar Eemshaven Archieffoto: Siese Veenstra

Tientallen militaire voertuigen uit Havelte worden maandag via de Eemshaven verscheept naar Litouwen.

Onder meer gevechtsvoertuigen als de CV-90, verkenningsvoertuigen Fennik, Gryphus-transportvoertuigen en een aantal Boxer-ambulancevoertuigen gaan aan boord. De Eemshaven is die dag militair terrein. Rond de driehonderd militairen uit Havelte vertrekken in de loop van volgende week met het vliegtuig naar Litouwen. Daar gaan ze voor een half jaar uitzending . Ze worden na zes maanden afgelost door collega’s uit Havelte. De komende twee jaar zullen ook militairen uit Oirschot naar Litouwen worden uitgezonden.

Zware vuurkracht

De militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte nemen zware vuurkracht als de CV-90 mee en andere gepantserde voertuigen. De driehonderd Nederlanders worden in Litouwen ingezet ter ondersteuning van de Baltische staten, die zich bedreigd voelen na de Russische invasie in Oekraïne. De militairen uit Havelte maken deel uit van de enhanced Forward Presence, de versterkte vooruitgeschoven militaire aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa. Militairen van verschillende NAVO-landen zijn sinds 2017 aanwezig aan de oostgrens van Europa.

De Drentse militairen hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op hun uitzending. Zoals de geneeskundige militairen die dinsdag hun eindoefening uitvoerden op oefenterrein De Haar bij het TT Circuit.