Tijdelijk AZC voor 500 man in Assen

Het oude NAM-gebouw in Assen

Aan de Schepersmaat in Assen komt een tijdelijk asielzoekerscentrum (azc) voor vijfhonderd mensen. Het wordt begin dit voorjaar in gebruik genomen..

Het tijdelijke azc komt tussen het nieuwe en oude NAM-gebouw te staan. De funderingen en nutsvoorzieningen zijn al aangelegd en binnenkort worden op dit terrein 120 units geplaatst. De kortstondige opvanglocatie is een alternatief voor het permanente azc dat in het oude gebouw van de Nederlandse Aardolie Maatschappij komt. Hier wil het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maximaal duizend asielzoekers onderbrengen.

Najaar klaar

Het permanente azc moet dit najaar klaar zijn. Het kantoorpand is afgelopen week pas officieel verkocht uit het faillissement van de voormalig eigenaar van het pand, Royal Invest Europe. Een driemanschap van Friese vastgoedondernemers heeft het gebouw overgenomen. Tom Genee van TG Ontwikkeling en Vastgoed uit Readtsjerk is een van hen. ,,We zijn in het pand druk bezig met asbestsanering.”

Het trio heeft grootse plannen met het NAM-kantoor. Het wil het pand met twee en drie verdiepingen en een oppervlakte van bijna 19.000 vierkante meter, drastisch verbouwen. Het kantoor wordt gestript en er komen kamers en keukens in. Verder krijgt het kantoren voor COA-medewerkers en mogelijk een eigen school. Het COA huurt het pand voor minimaal vijf jaar.

Vertraging

De komst van het permanente azc heeft forse vertraging opgelopen, omdat de verkoop van het pand officieel nog niet beklonken was. Daarom is er geen vergunning voor verbouwing afgegeven. Eigenlijk had het centrum begin dit jaar al in gebruik genomen moeten worden.

Assen heeft momenteel geen grote opvanglocatie voor vluchtelingen. Vorig jaar ving de gemeente in de TT Hall tijdelijk 600 vluchtelingen op. In november werd de hal weer ontruimd. Om de leemte tussen deze opvang en het nieuwe azc op te vullen, bood Assen aan op het terrein bij het oude NAM-gebouw een tijdelijk opvang neer te zetten voor 400 mensen. ,,Daar maken we gebruik van”, aldus Jacqueline Engbers van het COA. De tijdelijk opvang blijft staan totdat het permanente azc klaar is.

Nieuws

Meest gelezen

menu