Tijdelijke carrièreswitch: horecapersoneel steekt helpende hand toe in De Horst

Sinds de oproep twee weken geleden van Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties aan horecamedewerkers om tijdelijk in de zorg te komen werken zijn honderden aanmeldingen binnengekomen en is de site Horeca Helpt Zorg in het leven geroepen. Het personeel van het Emmer Café Plein helpen via de site bij verpleeghuis De Horst in Emmen.

Gerbert Junoy Montolio en Jeannette Krijgsheld van Café Plein in Emmen helpen mee in De Horst nu de horeca noodgedwongen de deuren dicht moet houden.

Gerbert Junoy Montolio en Jeannette Krijgsheld van Café Plein in Emmen helpen mee in De Horst nu de horeca noodgedwongen de deuren dicht moet houden. Foto: Boudewijn Benting

Zo sta je het ene moment nog biertjes te tappen en wijs je op een ander moment bezoekers op het wassen van handen en het dragen van mondkapjes. Horecaondernemer Gerbert Junoy Montolio en zijn medewerkers hebben sinds maandag tijdelijk een carrierèswitch gemaakt. Hun zaak, het Emmer Café Plein, blijft de komende weken en misschien wel langer dicht. Daarom springen zij samen met hun collega’s de komende tijd bij in verpleeghuis De Horst in Emmen.

Wat nu? Dat is de vraag die Montolio zichzelf stelde toen de regering vorige maand besloot dat de horeca opnieuw op slot moest vanwege de oplopende coronacijfers. Halverwege november worden nieuwe hulpmaatregelen van de overheid bekendgemaakt. Maar daar kan Montolio niet op wachten. ,,Dan zijn we alweer een maand verder, terwijl de rekeningen wel betaald moeten worden.”

Bezorgkoken, waar veel collega’s hun toevlucht tot hebben genomen, ziet hij niet als zaligmakend. ,,Voor ons als grand café is dat maar een deel van de omzet.” Maar toch, elke dag dicht kost geld. Dus keek hij om naar een andere oplossing.

Horeca Helpt Zorg

,,Ik zag de actie Horeca Helpt Zorg voorbijkomen op internet en zag dat als een mooi alternatief. Via een detacheringsconstructie kunnen ik en mijn medewerkers in de zorg aan de slag.” Daarmee worden twee vliegen in een klap geslagen: ontlasting van de zorg en de horecaondernemer houdt zijn personeelskosten onder controle in coronatijd.

Zeven dagen in de week gaan Montolia en zijn vijf medewerkers aan de slag bij Treant. Zij nemen vooral de rol van gastheer en gastvrouw op zich en verrichten verder geen medische taken. De werkzaamheden bestaan vooral uit toegangscontrole van bezoekers en het uitserveren van maaltijden.

Voor Montolio vormt het jobhoppen geen al te grote stijlbreuk. ,,Ik heb zelfs nog een opleiding tot verpleegkundige gevolgd, kan ik je vertellen. Voor de rest zie ik wel veel overeenkomsten met horeca, hoor. Het komt neer op het goed verzorgen van mensen en dat maakt het dat dit werk dicht bij ons vak komt.”

Alle beetjes helpen

Bij Treant zijn ze ontzettend blij met de geboden hulp. ,,Alle beetjes helpen momenteel”, aldus woordvoerder Lars Wormgoor. De inzet van Gerbert en de anderen geeft het personeel van De Horst de broodnodige lucht. Tot dusver is De Horst de enige Treantlocatie waar horecapersoneel wordt ingezet. Maar Wormgoor sluit een uitrol naar andere locaties niet uit. ,,Als de samenwerking goed uitpakt, zeker.”

De actie werd twee weken geleden opgestart door de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ). Volgens bestuurder Roeli Mossel zijn inmiddels 44 horecamedewerkers aangesteld binnen de bij hun aangesloten organisaties. ,,We ontvangen alleen maar positieve reacties op deze actie”, merkt Mossel. Dat was ook aan de aanmeldingen te merken: er kwamen wel honderden meldingen binnen. ,,Maar dergelijke aantallen kunnen wij niet behappen. Bovendien zitten we met de huidige 44 aan onze max.” De NNCZ heeft daarom bij de noordelijke (ZorgpleinNoord) en landelijke (AcTiz) zorgbelangenorganisaties gevraagd of zij het initiatief zowel landelijk als regionaal verder willen uitrollen.

Honderd horecakrachten

De website Horeca Helpt Zorg werd vervolgens ongeveer een week geleden gelanceerd door ZorgpleinNoord. ,,Binnen een week hebben zich tien zorgorganisaties (twee in Groningen, acht in Drenthe) en ongeveer honderd horecakrachten aangemeld. Zelfs oud-medewerkers”, vertelt waarnemend directeur Dette Schouten. Vooral ouderenzorgorganisaties zitten te springen om extra handen. Momenteel wordt er druk gematcht, vervolgt ze.

De landelijke uitrol komt inmiddels ook goed op stoom. ,,We hebben dit concept gedeeld met onze collega-instanties in Nederland.” In Breda, Haarlem, Amsterdam en de provincie Zeeland krijgt dit project ook navolging. ,,Mooi voor de zorg én de horeca”, besluit ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu