Tik op vingers voor burgemeester Damsma voor niet informeren raad Midden-Drenthe

Omwonenden hebben al jaren overlast van 'stinkfabriek' Noblesse in Wijster (achtergrond). Foto: Gerrit Boer

Burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe wist al vóór de zomer dat de provincie Drenthe niets ziet in een gezamenlijk klachtenloket voor het ETP-terrein in Wijster, maar informeerde de gemeenteraad niet.

Die mededeling van Damsma kwam donderdagavond hard aan in de gemeenteraad. Want al die tijd gebeurde er eigenlijk niets met de klachten van mensen, die (stank)overlast ondervinden van bedrijven als Noblesse en Attero. ,,Dit hadden we veel eerder moeten weten’’, zei Jannes Kerssies van Gemeentebelangen. Alle fracties zeiden ‘zeer teleurgesteld’ te zijn. Niet alleen in de afwijzende houding van de provincie, maar ook in Damsma die verzuimde de raad in te lichten.

‘Als provincie niet wil, houdt het op’

En dat terwijl de burgemeester in mei van dit jaar met een raadsbrede boodschap naar Assen werd gestuurd: zet samen met buurgemeente Hoogeveen en de provincie een gezamenlijk klachtenloket in de steigers. ,,Heel vervelend, maar als één partij niet wil, dan houdt het op’’, aldus Damsma. ,,Dat is een constatering, geen argument’’, stelde Charles de Haas van Gemeentebelangen Smilde Beilen Westerbork.

De raad nam geen genoegen met het magere verweer van Damsma. De burgemeester had op z’n minst de afwijzing van de provincie moeten terugkoppelen, zodat er op een andere manier actie had kunnen worden ondernomen.

Al die tijd gebeurde er niets met de klachten en werden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. ,,Dat is niet waar’’, zei Damsma. ,,Mensen kunnen altijd een klacht bij ons indienen en dan zetten wij die door naar de provincie.’’ Rudie Weima van GroenLinks reageerde geërgerd: ,,Het gaat niet om het ‘doorzetten’, het gaat erom dat klachten worden afgehandeld en problemen opgelost.’’

‘Tandeloze handhaving’

Weima sprak van ‘tandeloze handhaving’. Net als Kerssies overigens: ,,Een bedrijf als Noblesse heeft al 150.000 euro aan boetes gekregen, maar nog nooit een cent betaald.’’

Uit nood zette Gemeentebelangen zelf een klachtenloket online. Binnen enkele dagen werd er zes keer geklaagd over Noblesse. De actie van de partij viel bij een deel van de raad niet in goede aarde: dat is niet de taak van de politiek. En: een actie voor de bühne. ,,Beter iets dan niets’’, reageerde Kerssies. ,,Wij doen onze site graag kosteloos over aan de gemeente’’, voegde zijn fractiegenoot Jan Jonker eraan toe.

En dus nam de gemeenteraad weer een motie aan: op 1 januari moet er een goed werkend meldpunt zijn voor klachten over bedrijven op het ETP-terrein in Wijster. ,,Dat gaan we regelen’’, reageerde Damsma kordaat, die zei haar les te hebben geleerd. Jonker: ,,Als we doorgaan in het huidige tempo, kan het wel eens 1 januari 2022 worden, maar we bedoelen echt 1 januari 2021.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu