Tim (10) vertegenwoordigt Drenthe in Kinderboekenjury

En zo zit je voor Drenthe in de Senaat van het Nederlandse Kinderjuryboek. Het overkwam Tim Bakker (10) van obs De Poolster uit Nieuw-Roden.

,,Het overvalt me wel een beetje”, vertelt Tim. De leerling uit groep 7 luisterde woensdagmorgen naar een verhaal van kinderboekenschrijver Emiel de Wild, die op school te gast was. ,,Jij bent toch Tim, zei hij. Dat klopt, riep ik. Dan zit jij in de Kinderjury.”

Tim kreeg een pet, een jack en badje met DR erop. Zodat iedereen kan zien dat hij Drenthe vertegenwoordigd in de Nederlandse Kinderjury. Deze jury, elke provincie levert in lid, bepaalt wie de publieksprijs krijgt voor kinderboeken in de categorieën 6 tot met 9 jaar en 10 tot en met 12 jaar. De winnaars worden 12 juni in Den Haag bekend gemaakt.

Tim heeft zich zelf aangemeld voor de jury. ,,Ik lees veel boeken, maar ben niet zo gauw tevreden. Als iemand zegt ‘Dit is een leuk boek’ denk ik eerst zien, dan geloven.” Tim houdt van dikke boeken. ,,Ik heb alle delen van Harry Potter gelezen.”

Wat moet je doen als Kinderjurylid? ,,Eerlijk gezegd, ik heb geen idee. Dat hoor ik binnenkort.’’ Een blik op de site van de Kinderjury leert dat Senaatsleden als Tim stemmen gaan werven, een rapport schrijven over vijf boeken met de meeste stemmen en de prijs gaan uitreiken.

Tim was woensdag een populaire jongen op school. ,,Ik moest handtekeningen uitdelen. En er is getrakteerd op taart.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu