Kinderen bouwen zelf hutten in Timmerdorp: timmeren, zagen, boren én inrichten

Opperste concentratie in het Timmerdorp. Foto: Gerrit Boer

Dat in het Beleefpark Dwingeloo deze week een Timmerdorp verrijst, kan voorbijgangers bijna niet ontgaan. Het geluid van hamers, zagen én boormachines is van verre te horen.

Een enorme berg pallets, planken en balken, waar menig vreugdevuurbouwer jaloers op zou zijn, wordt deze herfstvakantie door kinderen van zes tot vijftien jaar verwerkt tot hutten. In alle soorten, maten en stijlen. Van groot, met meerdere verdiepingen, tot klein, met vooral oog voor detail.

Een naam hebben Jimme en zijn maten nog niet voor hun ploeg, maar daar komt snel verandering in. Na kort overleg komt het hoge woord eruit: De Bouwmasters. Past prima bij het team van allemaal jongens en hun bouwwerk in wording: breed en hoog. Met een trap naar en een dak op de bovenverdieping.

Een schommel pal voor de deur kan wel eens pijn gaan doen

Misschien toch een constructiefoutje in het ontwerp van Rik, Milan, Guus, Muus, Mick en Jimme? Hun schommel op de veranda hangt precies voor de ingang van de hut. Als de één schommelt en de ander komt op dat moment naar buiten, kan het wel eens pijn gaan doen. ,,Die deur was er eerder dan de schommel’’, voert vader Erik ter verdediging aan. Met andere woorden: mocht het nodig zijn, kan het speelgerei altijd nog worden verplaatst.

Hoe anders is dat bij de meiden van het Hazenhuisje. Nova, Mirthe, Bloem, Lise, Sam, Marlou, Bracha en Karijn houden het qua ontwerp een stuk kleiner. Ze zijn erg druk met inrichten. ,,Kijk’’, zegt Lise, ,,we hebben al een mooie foto aan de muur.’’ Het moet gezegd: de ruimte is krap bemeten en het werk is nog in volle gang, maar boven het tafeltje hangt alvast een fraaie groepsfoto.

,,En heb je dat gezien?’’, vraagt Geesje Barels, één van de ‘bouwopzichters’. ,,Ze hebben ook zelf een prullenbak getimmerd en een barretje.’’ In een hoek van de hut staat een afvalbakje van vier plankjes mét een plastic zak erin. Moet wel netjes zijn, natuurlijk. ,,Die meiden doen alles zelf, met af en toe een beetje hulp van ons’’, lacht de bouwopzichter.

‘De animo is gigantisch’

Het timmerdorp blijkt een schot in de roos. Liefst 250 kinderen hebben zich opgegeven. ,,Maar die komen hier in wisselende samenstelling, verspreid over de hele week. Niet meer dan 130 kinderen per dag’’, verduidelijk organisator Bram Bloemerts van Buro Bram. Samen met het bestuur van het Beleefpark Dwingeloo, waar het zwembad onderdeel van is, kwam hij op het idee van een huttendorp dat door kinderen zelf wordt gebouwd. ,,Het is een Beleefpark, maar het buitenbad is inmiddels gesloten. Er moet natuurlijk wel wat te beleven zijn.’’

,,De animo is gigantisch. Niet alleen om mee te doen, maar ook van bedrijven, die hout en gereedschap beschikbaar stellen. Ondernemers willen graag van de pallets af en wij kunnen ze héél goed gebruiken.’’

De kinderen komen uit de hele gemeente Westerveld, maar ook van daarbuiten. Zwartsluis en zelfs Alkmaar. ,,Zij staan hier met hun ouders op de camping. Dan is dit natuurlijk een heel leuke activiteit’’, weet Jan Kruithof, bestuurslid van het Beleefpark.

Maar wat als corona zorgt voor een vroegtijdig einde van het Timmerdorp? Bloemerts: ,,De komt er een bouwstop. Leggen we alles stil en gaan we komend voorjaar verder. Het is sowieso de bedoeling dat enkele hutten blijven staan en onderdeel van het Beleefpark worden. En ja, dit wordt een jaarlijks activiteit.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu