Tinderlokkers die na afspraak mensen in Assen en Groningen afpersten: 'We waren pedo-jagers'

Drie mannen die via Tinder afspraken met oudere mannen om hen geld af te troggelen zagen zichzelf als pedo-jagers. Volgens hen wisten de slachtoffers namelijk dat ze met minderjarige meisjes en jongens afspraken. ,,In deze hele zaak zijn twee foute partijen.”

Tinder werd gebruikt om mannen te lokken voor de afspraken

Tinder werd gebruikt om mannen te lokken voor de afspraken ANP

De drie handelden eigenlijk iedere maal hetzelfde. Ze hadden op datingapp Tinder een profiel aangemaakt. Soms noemden ze zichzelf Nina. Soms Sharon. En af en toe deden ze zichzelf voor als Chris. ,,Iedereen met wie we een afspraakje maakten, wisten dat ze afspraken met een meisje of jongen van 15. Of 14. Of 13”, zei de 25-jarige verdachte uit Assen. Dat was trouwens niet zo, maar in een aantal gevallen zeker wel.

Zodra het slachtoffer op de afgesproken plek kwam, werd hij met een mobieltje gefilmd. De verdachten riepen op beeld dat hij had afgesproken met het minderjarige zusje of broertje van een van hen. Dat hij een pedofiel was. De slachtoffers moesten dan direct geld pinnen anders zou het filmpje online worden gezet of naar hun werkgever worden gestuurd. Toch zagen zij zichzelf in eerste instantie als morele ridders. Die misstanden aan de kaak stelden. ,,Het is heel jammer dat er alleen maar naar ons wordt gekeken.”

Angst en schaamte

De 25-jarige man wordt samen met een 24-jarige verdachte uit Haren en een 22-jarige man uit Eelde verdacht van afdreiging. Dat was eerst afpersing, maar daar is volgens het Openbaar Ministerie (OM) toch geen sprake van. Afdreiging komt neer op chantage.

De verdachten probeerden zeker vijf mannen te grazen te nemen. De slachtoffers moesten flinke sommen geld afstaan. Of hun telefoon. Soms moest er een telefoon gekocht worden (van 1369 euro). Om hun ‘misdaad’ af te kopen, volgens de verdachten die de slachtoffers lokten via Tinder om een afspraak te maken.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren er meer mannen die melding hadden gedaan tegen de ‘tinderlokkers’. Alleen een aangifte deden ze niet. Uit angst. Soms uit schaamte, zei de officier van justitie tijdens de zitting bij de rechtbank in Assen.

De drie tinderlokkers zien zichzelf eerder als pedojagers met goede bedoelingen. ,,We wilden deze mannen een lesje leren. Dit is toch niet normaal? Je weet toch dat je met een beschadigd persoon afspreekt als die 15 is?”, zei de 22-jarige verdachte. Hij noemde zijn acties achteraf toch niet goed. Maar, zo verdedigden de drie zich, de slachtoffers wilden zelf niet naar de politie. ,,Ze kwamen zelf met het idee om de zaak af te kopen.”

De 25-jarige man uit Assen hoorde uiteindelijk een gevangenisstraf van 16 maanden (waarvan 6 maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen, de 22-jarige man uit Eelde hoorde 12 maanden celstraf (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) en de 24-jarige uit Haren kreeg 14 maanden (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) te horen. De advocaten noemden dat veel te fors.

Twee kanten

Het verhaal is ook niet zwart-wit. Een groot deel van de mannen die slachtoffer zijn geworden - mannen tussen de 34 en 41 jaar oud - wisten niet dat ze afspraken met een minderjarig kind. Dat kregen ze pas te horen op het afspraakje zelf. Maar dat gaat niet op voor alle mannen. Een van de slachtoffers las dinsdag een slachtofferverklaring voor. Hij wist wel dat hij afsprak met de 15-jarige Nina. ,,Ik was depressief”, verdedigde hij zichzelf.

Ook een ander slachtoffer ging willens en wetens naar een date met een 16-jarig meisje. ,,Weliswaar minderjarig, maar een 16-jarig meisje mag wel seks hebben”, zei de officier van justitie haast vergoelijkend. Even later noemde ze het gedrag van de slachtoffers wel laakbaar. ,,Maar zij staan vandaag niet terecht. Een ander slachtoffer wist dat hij afsprak, zo bleek uit whatsapp-gesprekken, met een 15-jarige jongen.

Een verhaal kent altijd twee kanten, zei de advocaat van de 24-jarige verdachte dan ook. Volgens de advocaat lieten de drie verdachten zich inspireren door het programma van Alberto Stegeman: ‘Undercover in Nederland’. ,,Dat programma maakte ook seksafspraken met oudere mannen met een minderjarige. Deze jongens maakten zich daar boos over en wilden deze mannen a la Alberto Stegeman hen een lesje leren.”

Rennen weg voor politie

Maar of de drie verdachten echt een maatschappelijk probleem aan de kaak wilden stellen is maar zeer de vraag. Het leek ze vooral om het geld te doen. Toen een van de slachtoffers direct de politie belden toen hij werd geconfronteerd, renden de drie weg. Een van de drie rechters in Assen verbaasde zich daar zeer over. ,,Dan gaat het licht echt bij mij uit. Dan komt de politie en dan rent u weg. U wilt toch juist dat zulke mannen door de politie worden opgepakt?”

Ook de officier van justitie zei dat de mannen, die allemaal een strafblad hadden, werden gedreven door geld. Alle mannen die op de afspraakjes kwamen, konden de boel afkopen. Voor duizenden euro’s. ,,Een lucratieve handel. Dat was het”, zei de officier van justitie.

Op 10 september doet de rechtbank uitspraak.

Noot: Op 28 augustus is de zin toegevoegd dat afdreiging neerkomt op chantage.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu