Tiny house Dalerpeel mag blijven staan in luxe woonwijk. Wethouder Coevorden moet zorgen voor 'woonbare burenrelatie' (maar een buurtbarbecue zit er voorlopig niet in)

Van een alles verzoenende buurtbarbecue is nog lang geen sprake aan de Vlonder in Dalerpeel. Tegen de zin van de buurt mag een veelbesproken tiny house blijven staan. Er komt bemiddeling voor een betere onderlinge relatie.

Geen gezicht, vinden buurtbewoners nog steeds.

Geen gezicht, vinden buurtbewoners nog steeds. Foto DvhN

Daar bemoeien ook wethouder Jeroen Huizing (CDA) en Dorpsbelangen zich mee. ,,Hoewel deze kwestie al een paar maanden speelt, hebben we pas over een paar weken een gesprek met de wethouder’’, zegt de woordvoerder van de buurtbewoners. ,,Hoe het de afgelopen maanden is gegaan tussen ons en de eigenaar? We zijn nou niet bepaald on speaking terms . We blijven bij het standpunt het huisje ongepast te vinden in onze buurt.’’

Schuurtje

Bewoners van het nieuwbouwwijkje roerden zich toen bleek dat het schuurtje, zoals zij het noemen, niet de noodwoning was ter overbrugging van de bouw van een écht huis. Integendeel, het kleine huisje was bedoeld als permanente woning.

Het stak omwonenden dat zij aan allerlei welstandseisen moesten voldoen voor de bouw van hun woning, terwijl de eigenaar van het kleine huisje er in hun beleving zo maar wat neer mag zetten. Ze vinden het optrekje van de buurman geen gezicht. Ook politieke partijen in de gemeenteraad van Coevorden spraken hun afschuw erover uit.

Bezwaren te laat ingediend

Tien huishoudens dienden een bezwaar in, maar de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Coevorden kwam niet tot een inhoudelijk oordeel. De bezwaarmakers hadden hun grieven te laat ingediend, zonder daarvoor volgens de commissie een echt goed excuus te hebben. Daardoor konden ze niet ‘verschoond’ worden voor de te late reactie, zoals dat wordt genoemd.

De bezwaarmakers gaven aan door een ambtenaar op het verkeerde been te zijn gezet. Die zou ten onrechte gezegd hebben dat verzet niet meer mogelijk was, omdat de termijn om bezwaar te maken was verstreken. De commissie was niet overtuigd van de tegenargumenten, waardoor de bezwaren niet-ontvankelijk zijn verklaard.

Wethouder bemiddelt

Burgemeester en wethouder van Coevorden hebben dit advies nu overgenomen. Ze stellen formeel geen inhoudelijke rol meer te hebben. Wethouder Huizing gaat echter wel bemiddelen, met als doel om de tiny house-eigenaar en de buurt met elkaar in gesprek te brengen. ‘En samen tot een woonbare burenrelatie voor de toekomst te komen’, zoals B en W het omschrijven.

‘Iedereen mag klagen over mijn woning’

Wat de eigenaar van het huisje betreft is die relatie nu best okay. ,,Het is rustig in de buurt. We begroeten elkaar op straat. Met sommige buurtbewoners maak ik af en toe een praatje. Ik woon hier absoluut niet met tegenzin. Er is dan misschien niet direct een warm burencontact, maar daar ben ik toch niet de persoon voor. Ik zou nooit de deur platlopen bij buren. Iedereen mag iets vinden van mijn woning. En iedereen mag wat mij betreft daarover ook klachten hebben.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu