Verwarde Meppeler bedreigt en mishandelt zijn vader. Maar Hilbert laat zijn zoon nooit vallen. 'Toch is het een goed jonk'

Hilbert Noorman, in zijn prachtige woonboerderij aan de boorden van natuurgebied De Wieden in Overijssel.

Hilbert Noorman, in zijn prachtige woonboerderij aan de boorden van natuurgebied De Wieden in Overijssel. Foto: Wilbert Bijzitter

De 40-jarige N. uit Meppel maakt telkens opnieuw een puinhoop van zijn leven. In verwarde toestand sloeg en bedreigde hij zelfs zijn vader. Maar Hilbert Noorman (85) blijft zijn kind onvoorwaardelijk steunen.

Hilbert Noorman is geen man van driedelig grijs, deftige puntschoenen en strop voor de borst. Nee, hou op. Maar voor de strafzaak tegen zijn zoon N. in de rechtbank in Assen tovert hij toch zijn pak weer eens tevoorschijn. Ergens achterin de kledingkast duikt hij het kostuum op, bruin gemêleerd, nog altijd van goede snit.

Het is op de dag dat hij zijn zoon N. voor het eerst na negen maanden gevangenschap weer in levende lijve ziet. „Ik had me zo netjes mogelijk aangekleed. Je probeert het toch zo goed mogelijk te doen”, zegt Hilbert.

Als uitvinder én oud-scheepstimmerman slijt hij de dagen het liefst in z’n oude kloffie, daar in z’n fraaie zelfgebouwde woonboerderij in Doosje, een gehucht net buiten Meppel aan de boorden van natuurgebied De Wieden. Eén van de weinige keren dat hij wel een pak droeg, was op de bruiloft van zijn jongste dochter, heel wat jaren geleden.

Een pak dragen voor een ontmoeting met je gedetineerde zoon is iets anders dan voor de trouwerij van je dochter. Maar het principe is, kijkend door je oogwimpers, ongeveer hetzelfde: de vader draagt nette kleren, omdat hij houdt van zijn kind.

Schuimbekkend door de straten

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's