Toekenning Unesco-status voor Koloniën uitgesteld

Het Tweede Gesticht in Veenhuizen vanuit de lucht. Foto: Archief/Siebe Swart

De Koloniën van Weldadigheid zullen deze zomer nog niet tot het werelderfgoed gaan behoren. Het congres waarop de toekenning definitief had moeten worden, is vanwege de coronacrisis uitgesteld.

Het hing al een tijdje in de lucht , maar nu is het definitief: de vergadering van het Unesco Werelderfgoedcomité in de Chinese stad Fuzhou is uitgesteld. Op deze belangrijke bijeenkomst, van 29 juni tot 9 juli, hadden vier van de zeven Koloniën van Weldadigheid officieel het stempel ‘werelderfgoed’ moeten krijgen.

‘Overleg over nieuwe datum’

Maar, in het licht van recente ontwikkelingen in de wereld met betrekking tot het coronavirus, is besloten dat zitting van het Werelderfgoedcomité wordt uitgesteld tot een latere datum. ‘Momenteel vindt overleg plaats om de exacte data van deze sessie vast te stellen’, schrijft Unesco in een verklaring.

Van de zeven voormalige Koloniën liggen er drie in Drenthe: Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. De andere vier zijn Willemsoord, Ommerschans (beide in Overijssel), Wortel en Merksplas (beide in Vlaanderen).

Rapport verschijnt waarschijnlijk wel

Drents Gedeputeerde Cees Bijl staat aan het hoofd van de Nederlands-Belgische stuurgroep die de Koloniën de verlangde werelderfgoedstatus moet bezorgen. De eerste poging in 2018 liep uit op een teleurstelling. De Koloniën vormden volgens Unesco nog niet één geheel en werden gezamenlijk afgewezen. Nu doen de vier best bewaarde Koloniën een nieuwe poging. Het gaat om de drie Drentse Koloniën en de kolonie in het Belgische Wortel.

De stuurgroep heeft bij het opstellen van de nieuwe voordracht hulp gekregen van Icomos, de organisatie die Unesco adviseert bij toekenning van de werelderfgoedstatus. Provinciewoordvoerder Eddy Beuker verwacht dat het rapport van Icomos, met daarin het advies aan Unesco, wel gewoon wordt uitgebracht. „Dan weten we in ieder geval hoe we ervoor staan. Maar op de definitieve beslissing zullen we nog even moeten wachten.”

Tijd nemen

De aankondiging van het uitstel betekent dat de stuurgroep langer de tijd heeft om het rapport van Icomos te bestuderen en eventueel zaken te verduidelijken of aan te vullen, zegt Beuker. „We zouden daar eigenlijk anderhalve maand voor hebben, maar dat kan nu zomaar een jaar worden. Of we die tijd ook daadwerkelijk mogen nemen, weet ik niet precies. Dat horen we waarschijnlijk snel genoeg.”

Nieuws

Meest gelezen

menu