Toeristen zorgen in Drenthe voor recordomzet van 1,7 miljard euro

Toerisme levert 1,7 miljard op. Foto: ANP

Het jaar 2018 was een goed jaar voor de Drentse toeristische sector. Toeristen gaven vorig jaar 1,7 miljard euro uit. En dat is nog nooit zo hoog geweest.

Marketing Drenthe maakte de cijfers woensdag bekend tijdens een bezoek van ondernemers en enkele leden van Provinciale Staten. De cijfers zijn afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek en twee landelijke toeristische organisaties.

,,Veel mensen beseffen niet hoeveel geld er in de toeristische sector omgaat, 1,7 miljard euro is heel veel geld”, zegt directeur Astrid Crum van Marketing Drenthe.

Dagjesmensen

Dagjesmensen zorgen voor het overgrote deel (80 procent) van de bestedingen in de vrije tijdsector in Drenthe.

Crum: ,,Veruit de meesten komen uit het Noorden. Ongeveer 15 procent van de bestedingen komt van overnachtingen van Nederlandse toeristen en 3 procent van buitenlandse toeristen. Dat laatste kan nog wat beter.”

In 2018 werden er bijna 54 miljoen uitstapjes in Drenthe gemaakt. Vooral fietsen en wandelen zijn populair. ,,Wildlands en het Drents Museum trekken ook veel publiek. En de TT is een topper”, zegt Crum.

Gemiddeld 25 euro uitgegeven

Dagjesmensen gaven gemiddeld 25 euro per dag uit. In totaal leverde dat 1,3 miljard euro op. Mensen geven voor een dagje uit in Drenthe meer uit dan landelijk, aldus de onderzoekers.

Reden hiervoor is dat toeristen er verder moeten rijden en daardoor de reiskosten hoger zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu