Toeristenbelasting in Drenthe stijgt met bijna 10 procent. Noordenveld en Hoogeveen spannen de kroon. Toch betaal je relatief weinig per nacht

Toeristen betalen 6,6 procent meer belasting voor overnachting ANP

De toeristenbelasting in Drenthe is gemiddeld 9,2 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Landelijk is dat 6,6 procent.

Bungalowparkoverzicht.nl deed onderzoek naar toeristenbelasting per gemeente. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je betaald overnacht in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn.

Sterkste stijging in Noordenveld en Hoogeveen

In 7 van de 12 Drentse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Noordenveld met 59,1 procent en in Hoogeveen met 20 procent. De minst sterke stijging vond plaats in Assen met 3,7 procent en in Coevorden met 4 procent. In 5 gemeenten bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk.

Toeristenbelasting in Drenthe relatief gunstig

Ondanks de verhoging naar gemiddeld 1,35 euro zijn toeristen in Drenthe relatief voordelig uit wat toeristenbelasting betreft. Het landelijke gemiddelde is namelijk 1,93 euro per persoon, per nacht. In Drenthe varieert de toeristenbelasting van 1,10 euro in De Wolden naar 1,75 euro in Noordenveld. In Meppel wordt geen toeristenbelasting geïnd.

Ter vergelijking: in Amsterdam betalen toeristen de meeste toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs: 10,89 euro. Ook in Ouder-Amstel 7,90 euro en Landsmeer 7,89 euro valt de toeristenbelasting erg hoog uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu