Tom Kuilder overtuigde nooit als PVV-fractievoorzitter in Emmen

Tom Kuilder op beeld van RTV Drenthe.

Je kunt veel van de PVV zeggen, maar niet dat er nooit gedoe is binnen de partij. Binnen een half jaar nadat het zijn opwachting maakte in de gemeenteraad van Emmen is de PVV er ook daar in geslaagd om de gemoederen bezig te houden.

Donderdagmiddag maakte de fractie bekend dat het voorzitter Tom Kuilder wilde dwingen om zijn functie neer te leggen. Kuilder zelf moest er eigenlijk voor naar Den Haag reizen, waar hij van het Tweede-Kamerlid Gigi Markuszower (hij heeft Drenthe in zijn portefeuille) te horen zou krijgen dat Kuilder als fractievoorzitter - en daarmee als voorzitter van de stichting die de fractie in feite is - niet langer kan functioneren. Zou, want tien minuten voor de afspraak liet Kuilder per mail (!) weten dat hij niet kwam. Zijn opa in verzorgingscentrum Holdert had hem nodig.

Stormfront

Dat besluit van de PVV komt niet helemaal uit de lucht vallen. De tweets die Kuilder vorige week de wijde wereld instuurde - en die een voorliefde voor het antisemitische Stormfront verraadden - werden opgepikt door factchecker Peter Burger en vervolgens breed uitgevent. Met alle kritiek die daarbij hoort. De PVV, die toch een warme band heeft met Israël, was not amused en er zat voor Kuilder weinig anders op dan zijn account te sluiten.

Maar toen was het kwaad al geschied. Inmiddels is duidelijk geworden dat Kuilder ook binnen zijn eigen fractie al langer onder vuur lag. Hij kwam vaak te laat op afspraken, ging solistisch te werk of riep dingen die vooraf niet besproken waren. Dat te laat komen begon al op de eerste de beste raadscommissievergadering. Tien minuten na de opening van de bijeenkomst komt hij binnen, loopt met de jas aan naar zijn plek en gaat zitten. Hans Hoek van D66 bezorgt hem even later zijn naambordje.

Hoofddoekjesmotie

Kuilder houdt zich koest in het verloop van die vergadering maar herstructurering van de woningbouw is dan ook geen onderwerp waar de PVV punten kan scoren. Dat kan natuurlijk wel met de hoofddoekjesmotie, die al in mei wordt ingebracht, maar pas deze maand in de raad wordt besproken. In die motie, kennelijk gericht op het islamitische PvdA-raadslid op Ugbaad Kilincci, vraagt de PVV om het dragen van geloofsuitingen taboe te verklaren in de raadzaal.

Legendarisch is de opmerking van Kuilder in de gemeenteraad, waarin hij een onderzoek naar de handel en wandel van „het dubieuze Catch” aankondigde. Catch is een in Angelslo gehuisveste jongerenopvang, die onder een vergrootglas ligt omdat het doorlopend pogingen doet heel veel subsidie binnen te halen, zonder dat precies duidelijk is waarom. Maar fracties die wel een hoge pet op hebben van Catch grijpen onmiddellijk de interruptiemicrofoon, want iets dubieus noemen en dat verder niet uitleggen - dat is zoiets als een doodzonde. Overigens is het onderzoek nog gaande.

Ook de foto-met-spuuglok die bij de collega’s van RTV Drenthe opdook - en waarin iedereen een vergelijking met Adof Hitler zag, behalve Tom zelf - werd hem vanzelfsprekend niet in dank afgenomen.

Onbereikbaar

Bizar is ook dat Kuilder de laatste maand vrijwel onbereikbaar was en bleef, ook voor zijn eigen fractiegenoten. Hij weet dat aan een kapotte telefoon - en was kennelijk te beroerd om die te repareren of in te ruilen. Ook tot verbijstering van zijn eigen fractiegenoten leek Kuilder het de meest normale zaak van de wereld te vinden dat hij nauwelijks bereikbaar was. Hij zag het probleem niet: ,,Je kunt me toch facetimen of via Facebook Messenger bereiken?’’

Nieuws

menu