Torenvalken in Hoogeveense watertoren zijn kijkcijferhit

Torenvalken zijn al dertig jaar vaste gast in de watertoren van Hoogeveen. Deze toren is nog gewoon in gebruik. Foto: Ton Seemann

De torenvalken in de watertoren in Hoogeveen zijn een kijkcijferhit op Beleef de Lente van de Vogelbescherming. Vanavond zijn ze ook te zien op NPO 2 in het programma Vroege Vogels.

De kijkers kunnen volop meegenieten van het liefdesleven van de torenvalken. De eerste drie eieren zijn gelegd.

Het vrouwtje heeft haar draai gevonden en geniet van het uitzicht, terwijl het mannetje ijverig proviand aanvoert. Deze valken zijn weliswaar felle jagers, maar ze hebben ook iets aandoenlijks.

Al meer dan 30 jaar

Torenvalken komen al meer dan 30 jaar naar de Hoogeveense watertoren om te broeden. Meestal met goed resultaat. Belangstellenden kunnen ze live volgen, alle filmpjes bekijken en de blogs lezen op Beleef de Lente.

De torenvalk bouwt zelf geen nest. Ze broeden bijvoorbeeld in oude kraaiennesten, in nissen in gebouwen, maar ook in speciale torenvalkkasten zoals dit koppel. De broedtijd is van april tot juli.

Vaak broedt het vrouwtje alleen, maar heel af en toe helpt het mannetje ook mee door op de eieren te gaan zitten. De jongen vliegen na zo’n 27 tot 35 dagen uit, maar worden vaak nog wekenlang door pa en ma gevoerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu