Toyisten doen TT-koorts oplaaien in Borger

De TT-koorts laait verrassend op in Borger. De oude kerk daar zet de Asser kathedraal van de motorsport voor één keer in de schaduw.

H orsepower Mania . Zo heet de kunstexpositie die op 6 april rondom het tot cultuurpodium VanSlag gerecyclede godshuis in Borger wordt geopend. Zes kleurrijke beelden en een schilderij van superformaat verbeelden de geschiedenis van negentig jaar TT. Gesigneerd met pseudoniemen van toyisten. Gedeputeerde van provincie Drenthe Ard van der Tuuk en wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn onthullen de in zwart plastic gehulde kunstwerken. Twee weken zijn ze daarna nog rond de oude kerk te bewonderen.

Horsepower Mania

Vanaf 22 april krijgen ze een permanente plek, verspreid langs de route van de Tour de TT. Het 65 kilometer lange traject voert door de gemeentes Assen, Midden-Drenthe, Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Basis voor de met geelzwarte bordjes gemarkeerde route is het parcours van de eerste TT in 1925.

De expositie Horsepower Mania is vernoemd naar het schilderij dat de onder de schuilnaam Dejo bekende Emmer toyist vorig jaar maakte ter gelegenheid van de opening van de Tour de TT. Iconen als Wil Hartog, Giacomo Agostini, Streuer & Schnieders, Marc Márquez en Valentino Rossi worden geëerd op het doek van 2 bij 3,5 meter. Het is aangekocht door de gemeente Assen en hangt nu in theater De Kolk. ,,Ik reken het tot de top 10 van mijn werken’’, zegt Dejo, die zelf een gepassioneerd liefhebber is van motorsport.

Verhalende kunst

Het toyistische beeld dat bij de historische TT in Rolde heeft gestaan smaakte naar meer en leidde uiteindelijk tot het plan om de route op te sieren met een reeks permanente beelden. De Rotterdamse toyist Srylyn ontwierp er een uniform frame voor van polyester. Het symboliseert snelheid. Verschillende kunstschilders waren daarna aan zet. ,,Er zit voor 250 manuren werk in’’, zegt de gemaskerde Emmenaar.

Motorsporthelden vormen weer het thema. Voor het beeld dat Dejo zelf beschilderde staat ‘Jumping Jack’ Middelburg model. Het staat nu nog in villa Heymans, de op steenworp afstand van het Groninger museum gelegen thuisbasis van de toyisten. De sokkels voor de beelden zijn stukken asfalt met de voor het TT Circuit zo kenmerkende verkanting. Dejo: ,,Wij maken verhalende kunst. Elk van de beelden voorzien wij van een stuk uitleg. Komt een beeld in een bocht te staan, dan plaatsen we het schuin, gelijk de houding van een motorcoureur.’’

De provincie Drenthe en de vier gemeentes betalen mee aan het project. Voor de beelden is gebruik gemaakt van speciale, weerbestendige lak. Dejo: ,,We geven zeven jaar garantie. Elk jaar gaan we bij de beelden langs om ze schoon te maken en eventueel bij te werken. Mooiere pr is voor ons niet denkbaar.’’

Toyistenbier, toyistenrosé, toyistenwijn...

Dat aan de weg timmeren is de toyisten overigens wel toevertrouwd. Mondialisering staat hoog in het vaandel. Alle pseudoniemen van de aangesloten kunstenaars moeten met een andere letter beginnen. Twintig letters zijn al gereserveerd. De nationaliteiten die er achter schuilgaan: IJsland, Roemenië, Italië, Canada, Amerika, Peru, Mexico, Zuid-Afrika, Thailand, Maleisië, Australië en Nederland. Bovenaan Dejo’s verlanglijstje staat nu Japan. ,,Vanwege de cartooneske Manga Kunst. Zo’n schilder erbij zou een verrijking zijn voor het toyisme.’’

Er wordt ook hard gewerkt aan uitbreiding van het aanbod aan producten. Toyistenbier, toyistenrosé, toyistenwijn... Toprestaurants schenken het volgens Dejo. Er zijn telefoonhouders en kaartenmappen. Sportconfex in Assen brengt een toyistenschaatspak op de markt en binnenkort is ook een wielertenue in de handel verkrijgbaar. En het goede nieuws voor de TT-liefhebbers: binnenkort is een zwarte polo verkrijgbaar met toyistische opdruk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu