Transavia blijft voorlopig vliegen van Eelde naar Kreta ondanks code oranje, TUI cancelt reizen

Foto: Groningen Airport Eelde

Ondanks code oranje blijft Transavia voorlopig vliegen van Eelde naar Kreta. ,,We moeten mensen ophalen van Kreta”, zegt Claudia Metz van de luchtvaartmaatschappij.

Sinds dinsdag geldt voor de Griekse eilanden code oranje als reisadvies. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Vakantievluchten als die van Transavia van Eelde naar Kreta vallen daar niet onder.

Transavia vliegt op donderdag en zondag vanaf Groningen Airport Eelde van en naar Kreta. Dat zou tot 18 oktober zijn. ,,Voorlopig blijven we vliegen, want we moeten reizigers terughalen. Het kan zijn dat we vluchten schrappen of samenvoegen. Dat is afhankelijk van de vraag naar vluchten”, zegt Claudia Metz van Transavia.

Pakketreis

De meeste reizigers naar Kreta hebben een pakketreis (vlucht met hotel) bij touroperators als TUI en Sunweb geboekt. Die annuleren de reizen meestal bij code oranje.

,,We cancelen de reizen naar alle Griekenland eilanden. Onze klanten krijgen een voucher. Reizigers die nu op Kreta zitten proberen we binnen een week terug te halen. Wie na 15 september een terugreis heeft, proberen we op eerdere vluchten te plaatsen”, zegt Petra Kok van TUI, dat 6500 klanten in Griekenland heeft zitten. Ook Subweb heeft alle reizen naar de Griekse eilanden tot en met 27 september geannuleerd.

De eerste vlucht naar Kreta vanaf Eelde staat voor donderdag gepland. ,,We gaan er wel vanuit dat Transavia niet tot 18 oktober blijft vliegen”, aldus Lizette van Dijken van Groningen Airport Eelde.

Mallorca

Transavia stopte afgelopen week met de vluchten naar Mallorca vanaf Eelde. Ook op het Spaanse eiland geldt code oranje. ,,Er werd met name nog gevlogen om passagiers terug te halen. Dat scenario verwacht ik straks ook met Kreta”, aldus Van Dijken.

Het betekent dat het zomerseizoen op Eelde vroegtijdig eindigt vanwege de coronacrisis. Corendon besloot deze zomer niet te vliegen vanaf Eelde, waardoor vluchten naar Kreta en Turkije (Bodrum en Antalya) geschrapt werden.

Ook TUI vloog niet meer op Gran Canaria, maar die vluchten staan nog wel voor het winterseizoen (vanaf 1 november) gepland. Voor Gran Canaria geldt nu ook code oranje. ,,Ik hoop dat de situatie daar voor november verandert”, zegt Petra Kok.

Op 17 december begint BBI Travel vanaf Eelde met wintervluchten naar de sneeuw in Zweden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu