Transavia schrapt in 2021 alle vluchten van Groningen Airport Eelde

Foto: ANP

Transavia vliegt volgende zomer niet vanaf Groningen Airport Eelde (GAE). Hierdoor vervallen de vluchten van Transavia naar Mallorca in Spanje en Heraklion op Kreta.

In het zomerschema van GAE voor 2021 zijn de vluchten van vliegtuigmaatschappij Corendon naar Kreta wel opgenomen. Dit betekent dat alleen de bestemming Mallorca vervalt. Het zomerschema is van 1 april tot 31 oktober 2021.

Niet rendabel

Transavia vliegt deze zomer twee keer per week naar Mallorca en Kreta vanaf Eelde. Door de coronacrisis begon de luchtvaartmaatschappij pas vanaf begin juli vanaf Eelde met de vluchten. En nu het reisadvies voor Mallorca op oranje (niet gaan, mits noodzakelijk) is gezet, stopt Transavia begin september met de vluchten vanaf Eelde naar het Spaanse eiland.

Woordvoerder Claudia Metz van Transavia zegt dat een groot deel van de stoelen voor de vluchten vanaf Eelde aan touroperators worden verkocht. Dit zijn de zogenaamde chartervluchten die worden ingezet voor vakantievluchten in de zomer en de winter. Het vullen van deze vluchten blijkt echter een probleem.

Stoelen niet bezet

,,In het Noorden krijgen we een groot gedeelte van de stoelen niet bezet. Dat is het probleem op Groningen Airport Eelde,” vertelt Metz. Door de coronacrisis valt ook nog eens een groot deel van de inkomsten van verkochte tickets weg.

,,Hoe het straks uitpakt met het vliegen, weten we nu nog niet. We kampen met een hoop onzekerheden.” Transavia zegt dat het daarom niet rendabel is om komend jaar vanaf Eelde te vliegen. De dochtermaatschappij van KLM is zwaar getroffen door de coronacrisis en zal net als de moedermaatschappij fors moeten bezuinigen.

Of Transavia in 2022 terugkeert naar Eelde durft Metz niet te zeggen. ,,Dat bekijken we volgend jaar opnieuw.” Op Groningen Airport Eelde wordt met teleurstelling gereageerd op het vertrek van Transavia. ,,We hopen dat de maatschappij terugkeert”, zegt een woordvoerder.

Andere bestemmingen

In het zomerschema staan ook de andere bestemmingen die vanaf GAE te bereiken zijn. Corendon vliegt naar Turkije en Kreta, TUI naar de Canarische Eilanden en Blue Islands (Sun Tours) naar het Kanaaleiland Guernsey.

In het winterschema vliegt alleen TUI vanaf Eelde naar Gran Canaria.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu