Treant-bestuurder vindt toestroom coronapatiënten in Emmen zorgelijk: oppassen dat verpleegkundigen niet opbranden

Door de toestroom van patiënten met corona worden verpleegkundigen extreem zwaar belast, zegt Ron Akkerman van de raad van bestuur van Treant. ,,Nederland staat stil, maar het zorgpersoneel vangt de klappen op.” Volgens Akkerman is de rek eruit bij de ziekenhuizen.

Een patiënt in het ziekenhuis. Foto: ANP

Een patiënt in het ziekenhuis. Foto: ANP

Ook in het Scheper Ziekenhuis van Treant in Emmen moeten alle zeilen bijgezet worden om de acute zorg in de benen te houden. ,,De situatie in het Noorden is net zo slecht als in de rest van het land. Er zijn veel coronabesmettingen. Alleen in enkele grote steden in de Randstad is het nog iets erger. In het voorjaar hadden we ook coronapatiënten in ons ziekenhuis, maar dat waren vooral mensen uit andere provincies. Nu zijn het juist patiënten uit de eigen regio.”

Ontlasten

Ongeveer vijftig coronapatiënten zijn nu opgenomen bij Treant. Om de ziekenhuizen in de regio te ontlasten, is ook een afdeling van verpleeghuis De Horst vrijgemaakt voor patiënten met het coronavirus. ,,Want ook andere mensen die acuut zorg nodig hebben, moeten geholpen worden. Denk aan patiënten met hartfalen, beroertes of slachtoffers van een ernstig ongeval.”

Door corona is de druk op de acute zorg volgens Akkerman zo groot dat Treant heeft moeten besluiten om in de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen planbare operaties uit te stellen. Het gaat naar schatting om 100 operaties per week, vooral knie- en heupoperaties. Mamachirurgie (borstkanker), andere oncologische operaties en urologische ingrepen in Hoogeveen gaan wel door.

Operatiekamers gesloten

In Stadskanaal zijn alle vier operatiekamers tijdelijk gesloten. In Hoogeveen gaan twee van de vier OK’s vanaf maandag dicht. Verpleegkundigen van die locaties worden nu ingezet voor de acute zorg in Emmen, voor mensen met Covid-19 en andere patiënten die mogelijk in levensgevaar zijn.

In Drenthe worden de laatste tijd zoveel coronabesmettingen vastgesteld, dat het risiconiveau door de minister van Volksgezondheid bestempeld wordt als ‘ernstig’. ,,Door het toenemend aantal patiënten en door een groeiend aantal zieke zorgmedewerkers, zijn er onvoldoende verpleegkundigen om de acute en reguliere zorg door te laten gaan. Gekeken is welke zorg medisch verantwoord uitgesteld kan worden.”

Kwetsbaarheid Nederlandse ziekenhuissysteem

Akkerman zegt dat een groot beroep wordt gedaan op de medewerkers om de roosters sluitend te krijgen. ,,Verpleegkundigen draaien extra diensten, werken meer in de nacht en in het weekend en op andere locaties dan ze gewend zijn. Ze doen het, maar het is wel een hele zware belasting.” Akkerman vindt dat er structureel meer waardering moet komen voor het verpleegkundig personeel. Hij noemt de situatie zorgelijk. ,,Je wilt voorkomen dat medewerkers afbranden door de werkdruk.”

De coronacrisis legt volgens Akkerman de kwetsbaarheid van het Nederlandse ziekenhuissysteem bloot. ,,Er is geen reservecapaciteit. Dat geldt voor alle ziekenhuizen in Nederland, al jaren. Het beleid van Treant is er opgericht om de acute zorg in de lucht te houden. Of dat de komende weken en maanden lukt, hangt voor een groot deel af van de ontwikkeling van de coronabesmettingen. ,,Als corona helemaal explodeert komen ziekenhuizen voor hele moeilijke keuzes te staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu