Treant vangt corona-patiënten op in verpleeghuis De Horst

Woonzorgcentrum De Horst in Emmen. Foto: Archief Jan Anninga

Treant Zorggroep heeft een afdeling in verpleeghuis De Horst in Emmen ingericht speciaal voor de verpleging van coronapatiënten.

De Horst heeft deze afdeling opgetuigd na een vraag van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). De corona-afdeling telt tien bedden en donderdag zijn hier de eerste patiënten opgenomen.

Volgens Kees Veling, directeur van de ouderenzorglocaties van Treant, kunnen mensen via twee routes op afdeling worden opgenomen. Enerzijds gaat het om coronapatiënten die via de huisarts worden doorverwezen omdat het thuis niet meer gaat. Anderzijds gaat het om mensen die door het ziekenhuis worden doorgestuurd. ,,Dat kunnen mensen zijn die herstellend zijn, maar nog wel zorg nodig hebben. Maar het kan ook om palliatieve zorg gaan, voor mensen die komen te overlijden.”

Strikt gescheiden

De corona-afdeling is ingericht in de voormalige revalidatieafdeling van de Horst. Het gaat om een deel van het gebouw dat strikt gescheiden is van waar de vaste bewoners worden verpleegd. Daarnaast zijn er volgens Veling extra maatregelen genomen om de afdeling af te schermen voor buitenstaanders. Volgens Veling is er vanuit het eigen personeel een team samengesteld dat de zorg gaat verlenen.

Hoewel is gestart met tien bedden, breidt Treant dat aantal binnenkort uit op verzoek van het ROAZ. Veling hoopt begin volgende week plek te kunnen bieden aan twintig patiënten. ,,En we onderzoeken of we dat aantal nog verder kunnen uitbreiden.”

Besmette bewoners verhuizen niet

Volgens Veling zijn bij twee van de zeventien zorg- en verpleeginstellingen van Treant coronabesmettingen vastgesteld bij bewoners. Dan gaat het om de locaties De Paasbergen in Odoorn en de Holtingerhof in Emmen. Om hoeveel patiënten het gaat, wil Veling niet zeggen. Wel laat hij weten dat het een ‘beperkt aantal’ is.

Deze mensen worden volgens Veling nu niet per definitie overgeplaatst naar de corona-afdeling in De Horst. ,,Als wij ze goed kunnen verplegen in hun eigen zorginstelling en ze af kunnen scheiden van de rest, dan blijven ze daar ook.”

Nieuws

Meest gelezen

menu