Deze vijftigers moeten Hoogeveen uit het slop trekken. Maar wie zijn deze nieuwe wethouders?

Hoogeveen wil halverwege de raadsperiode via een zakencollege de bestuurlijke en financiële crisis bezweren. Met vier nieuwe wethouders. Maar wie zijn ze? Dagblad van het Noorden belde de afgelopen dagen rond en dook in het verleden. Een eerste indruk.

De nieuwe wethouders van Hoogeveen, v.l.n.r. Jan Zwiers, Werner ten Kate, Janita Tabak en Derk Reneman

De nieuwe wethouders van Hoogeveen, v.l.n.r. Jan Zwiers, Werner ten Kate, Janita Tabak en Derk Reneman Foto: Gerrit Boer

De vier nieuwe wethouders in het Hoogeveense college zitten er niet uit luxe. In deze gemeente is de nood aan de man. Bestuurlijk, in financieel opzicht en wat betreft de politieke verhoudingen.

Gemeenteraad en college hebben zich de voorbije jaren van de lelijkste kant laten zien. De optelsom van opportunisme, falend beleid en onderling gehakketak gaven onder de streep een belabberde uitkomst. Hoogeveen zit in de penarie. De gemeente moet financieel ingrijpen om er weer bovenop te komen.

Gespierde cv’s

Om die uitweg te vinden zijn Derk Reneman, Janita Tabak, Jan Zwiers en Werner ten Kate aangesteld. Hun gespierde cv’s knipperen in neon, daarover geen misverstand. Samen met de raad moeten ze puin ruimen, waarbij ze hun politieke kleur uitschakelen.

Het wordt een complexe en lastige klus. Toch hoeft ernst en chagrijn over de te nemen maatregelen de politieke gemoederen niet te domineren. Met deze vijftigers kun je ook lachen, zeggen mensen die het viertal beter kennen.

Derk Reneman (56) -niet te verwarren met de gelijknamige componist- heeft de zwaarste portefeuille: financiën. De inwoner van Nieuw-Vennep gaf vóór zijn wethouderschap in de gemeente Haarlemmermeer les aan havo- en vwo-leerlingen.

In zijn doen en laten is hij nog altijd die onderwijsman, hoor je van verschillende kanten. Iemand die, zonder dedain, heel duidelijk weet welke kant hij op wil. Of Reneman nu voor de klas staat of in de gemeenteraad: hij vertelt hoe het zit.

Prettig in omgang

Zelfverzekerd, kundig, prettig in de omgang, zijn andere typeringen. Zo nu en dan gaat Reneman wat kort door de bocht, maar bang is hij is niet. En, zegt een volger, soms verrast hij iedereen.

Voorbeeldje. Reneman wilde in 2015 het Oude Raadhuis verkopen, een monumentaal pand in Hoofddorp uit 1867. De financiële voordelen van verkoop zouden zwaarder wegen dan de culturele. Het voornemen gaf veel deining en gedoe. Toen de kwestie op de spits was gedreven zei hij opeens: nou, dan doen we het niet.

‘Publiek hart en zakelijke aard’, zo afficheert Reneman zich op zijn LinkedIn-profiel. Hij wordt omschreven als slim, eigenwijs en grappig. Reneman kan dingen voor elkaar krijgen die anderen laten liggen. Hij heeft oog voor zijn collega’s, durft ze uit te dagen én stelt het eindresultaat voorop.

Koehandel?

In 2018 was Reneman even in opspraak wegens vermeende koehandel. Bij een besloten bijeenkomst zou de toenmalige wethouder raadsleden hebben geprobeerd over te halen om voor de onteigening van winkelpanden in Hoofddorp te stemmen. Reneman overleefde probleemloos een motie van wantrouwen, ingediend door een raadslid van Sociaal Rechts Haarlemmermeer. Volgens de rest van de raad was er onvoldoende bewijs.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 in Haarlemmermeer schoof zijn partij, de VVD, Reneman na vier jaar opeens aan de kant als wethouder. Volgens insiders kwam dat onverwacht en is het hoe en waarom van de actie nooit duidelijk geworden.

Janita Tabak (50) uit Kampen is de enige vrouw in het zakencollege. Naast haar raadslidmaatschap (PvdA) heeft zij een eigen bedrijf. Tabak adviseert over organisatieontwikkeling en is in te huren als ‘stevige, externe (dag)voorzitter’.

Op haar website schrijft ze: ‘Ik doorzie snel de kracht van mensen en weet die kracht aan te boren. (...) Ik spreek de taal van bestuurders en toezichthouders maar ik kan mij ook goed verplaatsen in werknemers, vrijwilligers of klanten van de organisatie.’

Hectiek

Ingewijden noemen haar ‘hardwerkend, creatief, energiek en doortastend’. Ze houdt van hectiek. Dan is Tabak op haar best. De portefeuilles zorg, cultuur en organisatieontwikkeling zijn haar op het lijf geschreven, zo wordt duidelijk.

‘Markant’ is een andere typering. En ze is niet vies van een geintje. Zo deed Tabak ooit mee aan een toneelstuk, verkleed als heks. Daar genoot ze enorm van, weet een volger.

De Kampense is verder erg actief op Twitter, getuige haar ruim 21.300 tweets. Ze kan er fel en gevat uit de hoek komen. Groot liefhebber ook van de absurdistische humor van tv-programma (Zomer)promenade. ,,Ik moest gisteren zo hard lachen dat de kat van de bank viel’’ , tweette ze.

Verknocht

Haar politiek/bestuurlijke carrière is vrij van akkefietjes. De keuze voor het wethouderschap in Hoogeveen noemen volgers verrassend. Een ingewijde zegt dat het voor haar belangrijk zal zijn geweest dat ze in Kampen mag blijven wonen. Daar is Tabak erg aan verknocht.

In haar woonplaats verwachten ze niet dat Tabak in Hoogeveen blijft hangen. Als Tabak een klus heeft geklaard, is de lol er vaak van af, zo wordt duidelijk. Dan zoekt de Kampense een nieuwe uitdaging, nieuwe prikkels.

Jan Zwiers (54) is de enige Drent in het gezelschap. Hij werd geboren in Zwinderen, groeide op in Oosterhesselen en woont nu in Aalden. Zwiers geniet de meeste bekendheid in Hoogeveen.

Hij was wethouder in Coevorden en tot donderdag directeur van FC Emmen. Zwiers gold als boegbeeld van de lokale BBC2014 (Belangen Buitengebied Coevorden), dat in 2018 de grootste partij werd.


Gevoelsmens

De Aaldenaar is een gevoelsmens, zeggen bekenden. Joviaal, krachtig, maar ook zakelijk. Meer praktisch ingesteld, dan ideologisch. Een temperamentvolle man, zo klinkt het, die soms ongeduldig is. Als het niet gaat zoals hij wil, kan Zwiers gramstorig worden.

In oktober 2018 kwam Zwiers in het nieuws na een onaangename ervaring op een woonwagenkampje in Steenwijksmoer waar hij als wethouder onaangekondigd een kijkje nam. Dat deed hij als voorbereiding op een overleg dat hij later zou hebben met Plaatselijk Belang. Het overleg ging onder meer over de rommel op het kamp.

Het bezoek liep uit de hand. Zwiers kreeg klappen van een woonwagenbewoner en deed aangifte van mishandeling. De man werd veroordeeld tot een werkstraf.

Mountainbike

Jan Zwiers maakte snel carrière in de politiek. De bevlogen politicus werd in 2016 genomineerd voor de titel Drents Politiek Talent. In zijn vrije tijd kun je hem regelmatig op de mountainbike zien.

Op zijn Facebookpagina doet hij in woord en beeld verslag van de tochten op de atb-fiets. Compleet met dashboard over afstand, tijd en calorieverbruik.

En humor? Volgens een kennis kan Zwiers jolig uit de hoek te komen. Maar vaak wel met een punch . Grapjes met een serieuze ondertoon, zeg maar.

Werner ten Kate (50) mag zich bijna-Drent noemen. Hij werd geboren op een boerderij in de buurtschap Den Kaat bij Balkbrug, net over de provinciegrens. Zijn voorouders werkten en leefden in het Reestdal.

Die streekgeschiedenis heeft zijn aandacht. Ten Kate deed jarenlang onderzoek naar de familiegeschiedenis en genealogie van de (boeren)families in kerkelijke gemeenten Oud-Avereest en IJhorst, de boerderijen rondom Oud-Avereest en de streekgeschiedenis van Avereest, Balkbrug, IJhorst en Zuidwolde.

Hij woont in Ommen en werkte tot donderdag als programmamanager Energie bij de provincie Drenthe. De VVD’er voelt zich meer bestuurder dan politicus.

Bescheiden

Bij zijn afscheid als waarnemend burgemeester van Giessenlanden liet hij in de regionale krant optekenen: ‘Ik haal meer voldoening uit resultaten bereiken dan met mijn eigen mening in de pers komen. Ik ben in de kern relatief bescheiden.’

Dat klopt wel, zeggen mensen die hem kennen. Ten Kate is gemoedelijk in de omgang, een teamspeler. Maar wel een blauwe persoonlijkheid: een bestuurder die vasthoudend kan zijn en doelgericht is. Hij kan ergens volledig voor gaan.

Volgens goede bekenden wil Ten Kate nog wel eens bijzaken tot hoofdzaak promoveren. Met de neiging in details te verzanden.

Fokveedag

Tot eind 2018 was Ten Kate vrij actief op Twitter. Hij berichtte over typische burgemeester-dingetjes: bedrijfsbezoeken, jubilerende verenigingen, nieuwjaarsbijeenkomsten, de fokveedag in Hoornaar.

Maar ook huiselijke tafereeltjes komen voorbij, zoals het ophangen van een imposante lamp of het in elkaar zetten van een IKEA-kast: ‘ Om met Cruyff te spreken: Je ziet het pas als je het door hebt ’, tweette hij bij de bouwpakketfoto.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu