Wordt de 140 jaar oude treurbeuk op het kerkhof van Gieten na de Drentse Boom van het Jaar ook de winnaar van Nederland?

De treurbeuk op de begraafplaats in Gieten is in de race voor Boom van het Jaar van Nederland. Foto: Mark Kohn

Hij is 140 jaar oud. De kronkelende takken maken de boom tot een plaatje. De treurbeuk op het kerkhof in Gieten is genomineerd voor de verkiezing tot Boom van het Jaar.

De boom is uitverkoren tot de winnaar in Drenthe en gaat nu op voor de landelijke titel. Beheerder Daniël Moek van de begraafplaats in Gieten is trots dat de treurbeuk op zijn kerkhof genomineerd is. ,,Het is een eer, hartstikke mooi.”

De begraafplaats in Gieten stamt uit 1885. De treurbeuk heeft een kroon van 26 meter breed en is 140 jaar oud, weet Moek. ,,Voordat de boom op het kerkhof kwam, heeft hij nog tien jaar in een kwekerij gestaan.” Een treurbeuk kan 300 jaar oud worden, dus hij heeft nog jaren te gaan.

‘Moet er niet aan denken dat hij platgaat’

Een inwoner van de gemeente Aa en Hunze heeft de boom genomineerd voor de landelijke verkiezing. Wat maakt de treurbeuk, die zie je terugziet op veel grafstenen in Gieten, zo bijzonder? Moek: ,,De kronkelende takken maken de boom tot een plaatje. Hij betekent veel voor het dorp. ‘s Ochtends in de dauw voelt het echt speciaal. Op de achtergrond zie je spechten, duiven, maar ook eekhoorns voorbijkomen. Ik moet er niet aan denken dat hij platgaat.”

Het is voor de tweede keer in drie jaar tijd dat een boom uit de gemeente Aa en Hunze verkozen is tot Boom van het Jaar in Drenthe. In 2018 stond de winnaar van de provincie in Eext.

Mooiste verhaal

SBNL Natuurfonds organiseert de verkiezing sinds 2018. Stemmen kan online op deboomvanhetjaar.nl . Maaike Brasz van het Natuurfonds zegt dat het niet om de boom met het mooiste uiterlijk gaat, maar met het mooiste verhaal. ,,Emotie speelt hierbij een belangrijke rol.”

Kan Zuid-Holland makkelijker winnen dan een provincie als Drenthe, omdat daar het inwoneraantal veel hoger is? Brasz: ,,Vorig jaar was er een enorme strijd om de eerste plek tussen Rotterdam en het Brabantse dorp Bladel. Die strijd verschoof naar een wedstrijd tussen het Algemeen Dagblad en het Eindhovens Dagblad . Uiteindelijk zelfs tussen Feyenoord en PSV. Bladel won.”

Domies Toen

Voor Groningen is de rode beuk in Domies Toen in Pieterburen genomineerd. ,,Die boom heeft al veel stemmen gekregen. Dat had ik niet verwacht,” aldus Brasz. De treurbeuk uit Gieten staat op plek acht en kan nog wel een steuntje in de rug gebruiken. Stemmen kan nog tot 14 oktober.

De winnaar van Nederland gaat in maart 2021 de strijd aan met de zestien andere landelijke kampioenen van Europa.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu