Trio terug met Veronica Inside: 'Gijp en Johan Derksen hebben de macht over Genee'

Ze zijn vrijdagavond terug na de ergste rel ooit: Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen voor een nieuw seizoen Veronica Inside.

Johan Derksen.

Johan Derksen. Foto: ANP/KIPPA/Sander Koning

De grote vraag: zal het tafel nog hetzelfde zijn? Bekende kijkers Hugo Borst, Martijn Koning, Klaas Dijkhoff, Özcan Akyol en Willibrord Frequin spreken zich uit.

Drie weken in een impasse

Eerst nog even terug naar Hotel Van der Valk in Zwolle, anderhalve maand geleden. Met bedrukte gezichten dalen Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen de trap af. De drie zitten al weken in een impasse en ook een laatste verzoeningsgesprek is op niets uitgelopen. Genee wil verder, ‘Gijp’ twijfelt, maar Derksen is er klaar mee.

Adverteerders blijven weg

Het bestaan van Veronica Inside hangt aan een zijden draad. De drie liggen overhoop na de zogeheten racisme-uitzending van Veronica Inside op 22 juni. Daartoe wordt besloten omdat de heren bedolven worden onder kritiek na een verkeerd gevallen Zwarte Pieten-grap van Johan Derksen over rapper Akwasi.

Adverteerders rond het programma blijven weg. Oud-voetballer Dries Boussatta en advocate Natacha Harlequin schuiven aan voor een debat. Het programma trekt een recordaantal kijkers (1,7 miljoen), maar achter de schermen gaat het helemaal mis.

Gekke dingen zeggen

Derksen is het niet eens over de tafelindeling, ook niet over de gast Dries Boussatta en is na de uitzending furieus over de manier waarop Genee hem aanpakt. ,,Hij doet er het hele jaar alles aan om ons gekke dingen te laten zeggen en neemt het ons nu kwalijk dat we gekke dingen zeiden”, briest De Snor.

‘Gijp’ kiest de kant van Derksen en het grootste conflict in de geschiedenis van het voetbalpraatprogramma is geboren. ,,Dit komt nooit meer goed”, stelt Van der Gijp. En Derksen: ,,Van der Gijp en ik zouden volledig ongeloofwaardig zijn als we met Wilfred dit programma op deze manier blijven maken. Er is iets geknapt.”

Claim

Toch zitten ze vanavond ‘gewoon’ weer met z’n drieën aan tafel. Dankzij grote baas John de Mol die een dag na Zwolle in actie komt. De mediatycoon mailt en belt met Derksen om hem aan zijn contract (voor twee jaar) te houden. ,,Een breuk zou vergaande consequenties hebben, dat moeten we elkaar niet aan willen doen”, stelt De Mol. Derksen: ,,Daarmee bedoelde hij dat ik een claim aan mijn broek zou krijgen.”

Derksen schenkt drie ton aan goede doelen

Om niet als een geldwolf afgeschilderd te worden besluit Derksen de helft van zijn jaarsalaris aan goede doelen te schenken, zo’n drie ton. Of de kwestie vanavond nog wordt aangehaald vanavond is de vraag. Interessant aan tafel wordt het sowieso. Zijn de heren nog geloofwaardig? Is de magie niet verdwenen? Zijn veel kijkers afgehaakt?

Klaas Dijkhoff in ieder geval niet. ,,Ik ga niet minder kijken dan eerst. Ik heb heel veel behoefte aan kroegpraat, gezever over de nieuwe bondscoach en wat de heren vinden van de nieuwe linksback van PSV”, aldus de VVD-voorman die gelooft dat de chemie in tact is gebleven. ,,Je kunt de heren veel verwijten, maar niet dat ze zichzelf al te serieus nemen. Gelukkig maar. We zijn een zomer, een bruiloft, uren bluesmuziek luisteren en een paar haarverfbeurten verder. Ik neem aan dat het wel gezakt is.”

Gluiperd

Cabaretier Martijn Koning (‘Ik ga zeker kijken’) twijfelt. ,,Ik denk wel dat er iets veranderd is. René van der Gijp en Johan Derksen zullen zich anders gaan gedragen naar Wilfred Genee toe. Het zal zakelijker zijn. Of op een andere manier grappig. Ze hebben meer macht over Wilfred. Diens positie is veranderd. Ze hebben nu een grotere stok om mee te slaan, dan alleen zijn haar en dat hij een gluiperd is. Ze hebben ook het gegeven dat hij – als het er echt op aankomt- iedereen laat vallen en voor zichzelf gaat.”

Willibrord Frequin

Geloofwaardig? ,,Totaal niet”, meent Willibrord Frequin. ,,Maar zij kunnen het maken. Dat is het leuke, is het echt, spelen ze toneel? Allebei. Prachtig, een abnormaal programma, maar ik verheug me erop. Lekker over voetbal praten, af en toe wat ordinaire zaken erbij. Ik ben goed bevriend met René van der Gijp en heb hem wel aangemoedigd door te gaan. Ze konden ons kijkers gewoon niet verwaarlozen.”

Op het geld

Hugo Borst is blij dat het programma doorgaat: ,,Ik ben een groot fan . Er zijn er maar weinigen om wie ik meer moet lachen dan om Johan Derksen. En ik hou van de originele voetbalvisie van René van der Gijp. In mijn boek over Louis van Gaal voorspelde ik in 2014 al dat VI zichzelf uiteindelijk met een grote knal zou opblazen. Dat was een passend einde geweest. Wat mij verbaasde was de rol van Wilfred Genee. Ik weet dat hij enorm op het geld is - daarmee is niets mis - maar hij schrok wel heel erg toen hij zijn nering in gevaar zag komen. Ik vond dat hij Gijp en Derksen verloochende in die thema-uitzending over racisme. Jarenlang gaf hij bewust de laffe voorzetjes op Derksen en toen het escaleerde, plaatste hij ineens kanttekeningen. Dus ik snapte hun woede wel.”

Racisme

,,Ze hebben", vervolgt Martijn Koning, ,,op verschillende manieren op hun falie gekregen, maar er is ook veel moois uitgekomen. Die uitzending over racisme was fantastisch. En door die rel, en rellen, zie je juist dat ze ook gewone mensen zijn. Die fouten maken. Daarover praten. En weer door kunnen gaan. Ze zijn hier juist heel sterk uitgekomen. Ook als familie. Haha. Wat dat zijn ze: Een heel weird gezin, die niet met, maar vooral niet zonder elkaar kunnen.”

Beste beurt

,,Ik hoop wel dat ze dezelfde vibe houden”, stelt televisiemaker, columnist en vaste kijker Özcan Akyol. ,,Eerlijk gezegd had ik gedacht dat het echt afgelopen was. Maar ze zitten er toch weer. Van Johan Derksen had ik dat niet verwacht. Het zou voor de poen zijn. Hij zou geen ruggengraat hebben. Nou, de slavernij is al een tijdje afgeschaft. Als je echt wil stoppen, dan ga je een rechtszaak aan. Goed, dan verlies je, maar ben je toch een man van principes. Nu ben je een man van het geld en angst. Als advocaat van de duivel zou je kunnen zeggen: je bent toch altijd tegen autoriteit? Dan moet je juist je kont tegen de krib gooien. In die zin heeft hij geen beste beurt gemaakt. Volgens mij voelen veel kijkers dat ook, maar ik denk niet dat het veel invloed heeft op de kijkcijfers.”

'Kom op, het kan origineler'

Koning vond ‘de grapjes van Johan Derksen sleets worden'. ,,Flauw. Zo’n homograpje, ‘Nou, als je maar niet achter hem gaat staan’. Kom op zeg, dat kan origineler. Ik heb Johan een paar keer gesproken. Een grappige, aardige kerel. Hij is ook heel erg van de humblebrag. Zo van ‘ach, wie ben ik, het is maar een programmaatje, een meninkje’, maar hij weet dondersgoed wat zijn kracht is. Hij begint ook steeds meer macht te krijgen. Die racismegeintjes. Met dat aapje van Sylvana. En nu weer bij die Zwarte Pieten-grap. Hij doet het erom. Je zou het bijna kunnen zien als het bedienen van een achterban. Johan als politicus. Hij kan dus blijkbaar met één opmerking één miljoen gefrustreerde mannen mobiliseren”, aldus Koning die nooit geloofde dat Derksen écht wilde stoppen. ,,Nee joh, dit programma is zijn viagra. Deze aandacht, dat vindt hij veel te mooi. Dat merk je aan alles.”

Clash

Hugo Borst: ,,Er komt vast weer een clash tussen Genee en Derksen. Misschien gaat het wel tot in het oneindige zo door, sterven ze aan die tafel. Ik was in 1999 eindredacteur van de vroegste versie van de show, Sport aan tafel, die Derksen voor het eerst een talkshowplek bood. Hij bleek goed in dat werk. Derksen is een character. Dat is voor mij de voorwaarde voor goede televisie.”

Hadden ze moeten stoppen? Welnee, stelt Dijkhoff. ,,Als je iedere keer als het op je werk knalt er meteen de brui aan geeft, dan was het Binnenhof allang leeg en verlaten geweest.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu