Truck van Isala rijdt door Meppel om inwoners te bedanken, voor het volhouden van de coronamaatregelen

Zit je lekker in de zon op het terras in Meppel, komt er ineens een truck voorbij rijden waar applaus voor je te zien en horen is. Als die voor de tweede keer langskomt, staan enkele terrasgangers op en beginnen ook te klappen.

Een vrachtwagen met beeldschermen reed vanmiddag door het centrum van Meppel om inwoners te bedanken voor hun doorzettingsvermogen.

Een vrachtwagen met beeldschermen reed vanmiddag door het centrum van Meppel om inwoners te bedanken voor hun doorzettingsvermogen. Foto: Jeroen Kelderman

De truck is een stunt van Isala, om iedereen te bedanken. Bedanken voor het volhouden in deze coronacrisis en het vasthouden van de coronamaatregelen. Want door het volhouden van de maatregelen, in combinatie met de vaccinaties, worden er minder mensen besmet. En dat betekent minder ziekenhuisopnames. Om de mensen die zich aan de coronamaatregelen bleven houden te bedanken, rijdt er een truck door Meppel.

„Dit is ons initiatief”, vertelt Mariska de Groot, locatiedirecteur van het Isala-ziekenhuis in Meppel. „Wellicht is dit een goed voorbeeld, en gaan ook andere ziekenhuizen dit volgen.”

GGD

Nee, geen verpleegkundigen die op een aanhanger achter een truck staan te klappen, terwijl die door het centrum, langs scholen of door het centrum rijdt. Het zijn projectiebeelden van verpleegkundigen, artsen en zorgmedewerkers die applaudisseren. Het maakt het spektakel er niet minder door. Bij de GGD en de vaccinatielocatie loopt het personeel naar buiten. De chauffeur rijdt er expres even langs, om die medewerkers goed te bedanken. Het personeel van GGD begint op haar beurt ook te applaudisseren.

Aandacht trekt het genoeg. Een truck met twee grote monitoren achterop. Aan beide kanten een, zodat het van beide kanten te zien is. Grote luidsprekers aan de zijkanten verstopt, waarop applaus - en een achtergronddeuntje - te horen is. „Die deun ga ik de hele dag nog horen”, grapt de chauffeur.

Tien patiënten op intensive care van Isala

„We kregen vragen of er daadwerkelijk zorgpersoneel achterop de wagen ging”, vertelt een woordvoerder van Isala. Dat personeel heeft drukke tijden gehad, en eigenlijk nog steeds. Want hoewel de coronabesmettingen en -opnames dalen, liggen er nog steeds coronapatiënten in het ziekenhuis. Op het hoogtepunt op 24 april lagen er 64 in het Isala-ziekenhuis in Zwolle, van wie 21 op de intensive care. Vandaag de dag liggen er vijftien in het ziekenhuis in Zwolle, van wie er tien patiënten op de intensive care liggen. In Meppel worden geen coronapatiënten opgenomen.

Bij Isala merken ze de gevolgen van de vaccinaties. „Die doen hun werk”, concludeert Mariska de Groot. „We lijken het virus onder de duim te krijgen. Kijk naar de bezetting. Die is in zes weken tijd hard naar beneden gegaan.”

Applaus voor zorgpersoneel

Weet u het nog, alweer meer dan een jaar geleden. Heel het land klapte voor het zorgpersoneel. Dat was in maart 2020. In maart 2021 gebeurde het omgekeerde. Personeel van de Isala-ziekenhuizen ging klappen voor heel het land. Het gebeurde onder de noemer ‘doorzetters bedankt’. Omdat het einde in zicht lijkt, maar om daadwerkelijk uit de crisis te komen nog even doorgezet moet worden. Nog even die coronamaatregelen volgen dus, hoe moeilijk het ook is.

„Die maatregelen vragen veel van elkaar”, zegt De Groot. „We vragen ook veel vanuit het ziekenhuis. We vragen om alleen naar het ziekenhuis te komen. Dat is best lastig. Dan moeten de naasten buiten het ziekenhuis op je wachten. Er is weinig bezoek toegestaan. En we vragen aan bezoekers om een triage te ondergaan. Gelukkig werkt iedereen daar goed aan mee. Daar hebben we groot respect voor.”

De respect is wederzijds. Gisteren nog werden er 2000 zakken chips met zoete aardappelen afgeleverd bij het ziekenhuis in Meppel. Een initiatief van Farmforte, een bedrijf uit Meppel dat onder andere producent is van chips van zoete aardappelen, om het zorgpersoneel te bedanken. „Chocolade, ijs, hele douchesets aan toe”, noemt Mariska de Groot nog enkele bedankjes op die werden gegeven aan Isala. „Het zijn zware tijden voor het personeel. Het applaus en dit soort bedankjes hebben het personeel geholpen om het vol te houden. Je zet dan toch weer even door.”

Vakantie voor personeel

Het gaat goed met het personeel, zegt De Groot. Er zijn geen grote uitbraken geweest onder het personeel en ook het ziekteverzuim ligt niet heel hoog. „Gelukkig.” Terwijl de ergste coronadrukte in de ziekenhuizen achter de rug lijkt, kan het personeel echter nog niet genieten van wat rust. De reguliere zorg staat namelijk voor een enorme inhaalslag. Maar, dat is pas in september. „Eerst krijgt het zorgpersoneel van ons de ruimte om op vakantie te gaan. Om bij te tanken.”

Voor het zorgpersoneel kan dat wel eens een mooie vakantie worden. „Deze versoepelingen zijn wel erg lekker dan. Dan kan het personeel ook weer lekker op het terras zitten. Dat helpt ook voor onze mensen. Voor iedereen natuurlijk. En met deze zon erbij al helemaal”, glundert De Groot.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
Instagram
menu