'Tunnelvisie bij onderzoek naar dood Sharleyne'

De toedracht van de dood van de 8-jarige Sharleyne is nooit goed onderzocht.

Dat zegt advocaat Liesbeth Poortman uit Groningen, die de vader van het kind bijstaat. Het meisje woonde op de tiende verdieping van de flat. Op 8 juni 2015 is ze 's nachts dood gevonden onderaan de flat. Haar moeder is opgepakt als verdachte en na een paar dagen vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na 2,5 maand onderzoek geconcludeerd dat niet kan worden vastgesteld wat precies is gebeurd. Volgens het OM zijn geen aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid van de moeder.

Klachtprocedure

Advocaat Poortman is bij het Gerechtshof een klachtprocedure begonnen. Zij vindt dat het OM een tunnelvisie had bij het onderzoek. ,,Of het meisje is gesprongen of over de reling is gegooid, is niet duidelijk. Het kan zelfmoord zijn of dat ze tijdens slaapwandelen over de reling is geklommen en is gesprongen. Maar het is ook mogelijk dat iemand haar heeft vermoord. Dat kan alleen door haar op te tillen en over de reling te gooien.”

Poortman heeft onlangs pas inzage gekregen in het onderzoeksdossier van het OM. De advocaat zegt dat haar opvalt dat politie en justitie er vrijwel direct vanuit gaan dat het een ongeval of een zelfdoding is geweest. ,,Aanwijzingen die op iets anders wijzen, zijn niet uitgerechercheerd. De gedachte is steeds geweest: zoiets kan een moeder niet gedaan hebben.”

Onder invloed

Bij haar aanhouding in de nacht van de dood van het meisje was de toen 35-jarige moeder zwaar onder invloed van alcohol. Vanaf het moment dat de vrouw op het politiebureau zat, heeft zij zich beroepen op haar zwijgrecht. Het hof kan op basis van het klaagschrift van de advocaat beslissen dat het onderzoek heropend wordt. Het OM en de raadsman van de vrouw willen niet reageren, zolang de procedure nog loopt.

'Geen klaagschrift'

Advocaat Paul van Jaarsveld van de moeder van het meisje zegt dat hij nog geen klaagschrift heeft gezien en daarop dus niet kan reageren. Hij zegt wel: ,,Mijn cliënte heeft een zeer zwaar verlies geleden. De diepte van haar pijn en het verdriet dat zij doormaakt kunnen, zo lijkt mij, alleen worden ingevoeld door ouders die eveneens een kind hebben verloren.''

De advocaat benadrukt ook dat de vrouw niet langer verdachte is in deze zaak. ,,Het Openbaar Ministerie heeft geen aanwijzingen voor een levensdelict of een strafbaar feit. Als-dan-verhalen, waaruit zou moeten worden afgeleid dat ingrijpen door instanties het overlijden van Sharleyne had kunnen voorkomen, helpen mijn cliënte niet om het dramatische verlies van haar dochter een plek te geven en brengen voor haar veel extra verdriet en pijn met zich mee. Om die reden volsta ik met de vaststelling dat uit de conclusie van het Openbaar Ministerie alleen al kan worden afgeleid dat dergelijke verhalen op niets gebaseerd kunnen worden.''

Woensdagavond om 21.15 besteedt Zembla (NPO 2) aandacht aan de zaak. Advocaat Poortman is woensdagavond te gast bij het programma Jinek om 23.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Sharleyne
menu