Twee erfgoeddagen in monumentaal Havelte

Deze zomer zijn er twee erfgoeddagen in de omgeving van Havelte. Bij de pas gerestaureerde grafheuvel in Havelterberg wordt een informatiebord onthuld.

Bart Kuiper (met hoed) en Wim van der Wijk op de gerestaureerde grafheuvel. FOTO RENS HOOYENGA

Bart Kuiper (met hoed) en Wim van der Wijk op de gerestaureerde grafheuvel. FOTO RENS HOOYENGA

‘Verborgen verleden’

De erfgoeddagen op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli zijn een initiatief van de gemeente Westerveld en de historische vereniging van Havelte. Er is veel aandacht voor lokale monumenten in de voormalige gemeente Havelte en voor het ‘verborgen verleden’. De eerste van de twee erfgoeddagen is bedoeld voor genodigden. Die brengen onder meer een bezoek aan de Toegangspoort bij het Holtingerveld. Ook is een wandeling gepland langs de Reu, het historisch smeltwaterriviertje dat van de Havelterberg naar de Bisschopsberg stroomt. Een tocht door onder meer het verdwenen oude Darp, dat in de oorlog moest wijken voor een Duits vliegveldje, houdt het ‘verborgen verleden’ tegen het licht. In het bos bij het pompstation van waterbedrijf Vitens wordt een infopaneel onthuld bij de grafheuvel die deze en vorige week een forse opknapbeurt kreeg. Zaterdag 2 juli zijn er bij de Toegangspoort festiviteiten voor de bevolking. Bij De Speulkoele, even buiten Havelte, wordt deze dag afgesloten met de uitreiking van de erfgoedprijs 2016.

Herstelplan

De gerestaureerde grafheuvel is een van de twee grafheuvels aan de zuidkant van de Ruiterweg in Havelterberg die in 1999 werden ontdekt door amateurarcheoloog Jan Been. Een jaar later zijn ze onderzocht door provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden. Die stelde vast dat ze beide uit de brons- of ijzertijd dateren. Onderhoud is er nadien nooit uitgevoerd. Wim van der Wijk, als vrijwilliger verbonden aan het OERmuseum in Diever, wist uiteindelijk grondeigenaar Vitens enthousiast te krijgen daar verandering in te brengen. Landschapsbeheer Drenthe maakte een herstelplan voor de grafheuvel bij het pompstation van het waterbedrijf. De andere ligt ver verscholen in het bos en blijft zoals hij was.

Ter plaatse, op een open plek, wijst Van der Wijk aan wat er de voorbije weken is gebeurd: ,,Het wandelpad dat er nu langs loopt, ging eerder door de grafheuvel heen. Vitens heeft het pad zelf omgelegd. De uitsparing in de grafheuvel is door mensen van WerkPro aangevuld met zand. Bovenop komt nog een laag bosstrooisel. Op termijn moet hier heide gaan bloeien.” De grafheuvel bevindt zich bovenop de Bisschopsberg, met 17 meter boven NAP het hoogste punt in Zuidwest-Drenthe. Vitens betaalde de opknapbeurt. Van der Wijk is al aan de tekst begonnen die op het informatiepaneel zal komen te staan. Hij besteedt ook aandacht aan de kleine werktuigen die in deze grafheuvel zijn gevonden. Bart Kuiper van Landschapsbeheer vertelt dat dit de eerste Drentse grafheuvel in vijftien jaar is die is opgeknapt. ,,In de jaren negentig was er geld van de provincie voor en zijn er in totaal 260 gerestaureerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu