Twee klankbordgroepen voor zachte landing azc Borger

Het terrein van het toekomstige azc in Borger. FOTO HARRY TIELMAN

Niet alleen omwonenden hebben een vinger in de pap hoe het asielzoekerscentrum in Borger eruit gaan zien. Er is ook een klankbordgroep 2.

Ondernemers en Dorpsbelangen Borger zijn daarin vertegenwoordigd. Buigt die categorie zich vooral over de economische kansen die het centrum dat westelijk van de N34 komt te liggen op het terrein Strijkijzer, in klankbordgroep 1 steken de omwonenden de koppen bij elkaar om te praten over de lay-out van het centrum en de directe omgeving.

Vragen
Waar moeten de looproutes komen naar Borger? Is de straat voldoende verlicht? Waar komt het speelveldje? Dat soort vragen komen in deze klankbordgroep aan de orde. Klankbordgroep 1 heeft inmiddels de eerste bijeenkomst gehad onder onafhankelijk voorzitterschap. Een taak die de gemeente Borger-Odoorn heeft toevertrouwd aan Annegreet Groenveld.

Groenveld werkt voor GGD Drenthe. Ze is onder meer voorzitter van OGGZ (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Groningen). ,,Ik ben niet gekleurd en zit regelmatig groepen van verschillende pluimages voor’’, zegt ze. ‘Constructief en opbouwend’, zo was haar eerste indruk in Borger. ,,Alle vijftien mensen in de klankbordgroep zijn aan het woord geweest en iedereen gunt elkaar de mond.’’

Wij zult wel zien
Het typeert de ‘Wij zult wel zien’ houding waarmee Borger de nakende invasie van maximaal vijfhonderd vreemdelingen begroet. Waar in het Brabantse Heesch - een plaats met tweeënhalf keer zoveel inwoners als Borger - mensen moord en brand schreeuwden en de Mobiele Eenheid er aan te pas moest komen om relschoppers in toom te krijgen daar is in Borger geen spandoek te zien. Zeker voor een dorp met nog geen 5000 inwoners is dat best bijzonder, zegt ook woordvoerder Alet Bouwmeester. ,,Fijn om te vernemen dat mensen constructief meewerken en dat over de invulling van het azc positief wordt meegedacht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu